Całka
mathalius: Proszę o pomoc w rozwiązaniu tej całki. Zapewne trzeba ja potraktować przez części:
∫ x2 ln(2x) dx
24 cze 19:56
AS: Moja propozycja:
Przyjąć podstawienie: 2*x = t , 2*dx = dt , dx = 1/2*dt
Wtedy
J = ∫x2ln(2x)dx = 1/8∫t2ln(t)dt
i dalej przez części,będzie łatwiejsza postać do obliczeń.
24 cze 20:09
Vax: | | x3 | | x3 ln(2x) | | x3 | |
∫ x2 ln(2x) dx = ∫ ( |
| )' ln(2x)dx = |
| − ∫ |
| * (ln(2x))'dx = |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| x3 ln(2x) | | x3 | | 1 | | x3 ln(2x) | | 1 | |
| − ∫ |
| * |
| dx = |
| − |
| ∫ x2dx = |
| 3 | | 3 | | x | | 3 | | 3 | |
| 3x3 ln(2x) | | x3 | | x3(3 ln(2x)−1) | |
| − |
| +C = |
| + C |
| 9 | | 9 | | 9 | |
Pozdrawiam.
24 cze 20:12
mathalius: wielkie dzięki
24 cze 20:28
mathalius: | | 3x3 ln(2x) | |
nie rozumiem skąd się wzięło w ostatniej linijce |
| |
| | 9 | |
| | x3 | |
skoro w poprzedniej mamy |
| |
| | 3 | |
24 cze 20:41
Vax: | | x3 ln(2x) | | 1 | |
W poprzedniej mamy |
| − |
| ∫ x2dx |
| | 3 | | 3 | |
A w kolejnej po prostu rozszerzam licznik i mianownik o 3, żeby w mianowniku mieć 9 i móc
| | 1 | | 1 | | x3 | | x3 | |
całość zapisać jako jeden ułamek, bo − |
| ∫ x2dx = − |
| * |
| + C = − |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 9 | |
+ C, po prostu sprowadzam całość do wspólnego mianownika

Pozdrawiam.
24 cze 20:45
mathalius: ale ze mnie gapa
24 cze 20:48