matematykaszkolna.pl
. marcin19: Jaki kierunek studiów technicznych polecacie? Jestem po klasie humanistycznej, jednakże bardzo lubię matematykę i ją także na poziomie rozszerzonym zdawałem na maturze, myślę, że poszła mi całkiem nieźle emotka . W związku z tym oraz z napływającymi zewsząd informacjami o wyższych zarobkach inżynierów waham się nad takim typem studiów. Sam zastanawiałem się nad budownictwem, czy ktoś byłby w stanie mi coś doradzić? Pozdrawiam
24 cze 19:21
M4ciek: Ja idę np. na geodezję lub kartografię emotka Jest na PWr czy U.Przyrodniczym lub AGH−u. Moim zdaniem kierunek ciekawy po którym znajdę pracę ,ale ponoć studia ciężkie.
24 cze 19:28
marcin19: No właśnie z tą pracą to ciężko w sumie przewidzieć emotka a dlaczego myślisz, że to ciekawy kierunek?
24 cze 19:40
ziomek: Generalnie to zależy, oszacuj ile % mniej więcej z tego rozszerzenia. Podpowiem Ci coś. Przy dokonywaniu wyboru warto brać pod uwagę mocno jeden czynnik i zadać sobie pytanie− co w życiu chce robić i co sprawiało by mi przyjemność. np jak lubisz bawić się w elektronice to może lepiej iść na takie studia które ciebie cieszą, biorąc pod uwagę że do około 60r życia przyjdzie Ci w tym zawodzie pracować. Jak wybierzesz zawód tylko ze względu na kasę to gwarantuje że nawet jak gruby hajs będziesz zarabiać zacznie ciebie to męczyć i szybko się wypalisz/będziesz w tym kiepski ,lepiej już iść gorzej płatne ale zgodne z zainteresowaniami. Inna rzecz to dobrze poznać co można robić w danym zawodzie, popytaj na forach studentów co można po zakończeniu studiów robić.żeby nie skończyć w jakimś bagnie. Po budownictwie to jest kilkanaście różnych zawodów.
24 cze 19:48
ziomek: inna rzecz budownictwo= fizyka(głownie) i tylko trochę matematyka... jak nie lubisz fizyki to będzie ciężko.Nie zdziw się jak oblejesz ten przedmiot na studiach bo nie uczyłeś się go w średniej. Nikt w końcu od podstaw nie będzie jechać materiału tylko zostanie on poszerzony jeszcze bardziej. Takie rzeczy też trzeba uwzględniać.
24 cze 20:02
marcin19: hmm no wlasnie ciezko mi wybrac, ze wzgledu na to ze nie mialem z tym stycznosci. a czy biorac sie za informatyke wypadaloby miec juz jakies mocne podstawy w programowaniu?
24 cze 20:10
ziomek: Tak ogólnie −jak polibuda to jest też fizyka tak to bywa , a jak uniwerek to sama matma. Z informatyką było by tak ,że od podstaw się przerabia ,rzadko są wyjątki chyba że na elitarny uniwerek warszawski trzecią uczelnie świata się wybierasz . Wtedy współczuje jak nie umiesz programować. Trafisz na jakieś grono olimpijczyków bo progi są od 90~% pktów i szybko przerobią materiał z podstaw programowania i zabierają się za konkrety.
24 cze 20:24
marcin19: a sam co studiujesz? lub co skończyłeś, bo widze, że ogarniasz o co mi chodzi emotka
24 cze 20:32
ziomek: Nie studiuje ale mam ogarnięte o co chodzi jak to ująłeś ,bo już sporo błędów popełniłem i na więcej lepiej sobie nie pozwalać, dlatego jak już planuje swoją przyszłość to długoterminowo i odpowiednio wole zorientować się co mnie czeka, stąd przejrzałem trochę interesujących mnie kierunków i zapoznałem się z czym to by się wiązało i popytałem ludzi w tym pracujących. Podobnie jak Ty też kombinować będę żeby iść na studia techniczne.Do maturki mam jeszcze rok.
24 cze 20:49
marcin19: a podalbys mi jakies namiary na siebie? chcialbym kilka kwestii przedyskutowac
24 cze 21:14
ziomek: Po co Ci namiary? Pisz tutaj.
24 cze 21:24
marcin19: w takim razie co ci sie widzi jako najbardziej interesujace w twojej opini?
24 cze 21:32
ziomek: Nie sugeruj się mną w kontekście kierunków które ja wybieram, ja za Ciebie nie zdecyduje.To twoja decyzja i nie warto jak papuga kogoś naśladować. Najlepiej rozejrzyj się na stronkach rożnych uczelni ,polecam www.google.pl wpisać jakieś miasta+ uczelnie wyższe. Ja na razie mam plan zrobić A.Kiełbase przez wakacje i większość zbioru 2200 zadań z matematyki wyd.CKA. Jak to zrobię będzie wrzesień, później będę się uczyć fizyki od podstaw jak już matmę będę umieć. Zależy jak sytuacja się rozwinie jak b.dobrze matmę napisze to wole iść na Uniwerek Warszawski −informatyka. Zdaje fizykę bo to zawsze asekuracja − na polibudę mnie wezmą nawet jak będę mieć jakieś 85~ matmę i z 60% fizykę nie musze mieć 90+ z jakiegoś przedmiotu żeby znaleźć się na progu rekrutacyjnym. więc wtedy coś z techniką na PWr. http://www.portal.pwr.wroc.pl/128651,241.dhtml lub http://www.mimuw.edu.pl/rekrutacja/index.php
24 cze 22:23
bart: "..na polibudę mnie wezmą nawet jak będę mieć jakieś 85~ matmę i z 60% fizykę nie musze mieć 90+ z jakiegoś przedmiotu żeby znaleźć się na progu rekrutacyjnym. " nie przesadzajemotka prog byl w tamtym roku 129, wiec przy dobrze napisanej matmie PODSTAWOWEJ i fizyce dostajesz sie z palcem w 4 literachemotka
26 cze 16:40
bart: chyba ze wlasnie mialem na mysli podstawy.. to sorryemotka
26 cze 16:41
bart: miales*
26 cze 16:41
bjornolf: ja dodam tylko to, że nie kieruj się opłacalnością danego kierunku"bo tak piszą w gazetach, forach, kolega mówił itd" studiuj co chcesz, w czym się najlepiej czujesz i wiesz, że dążenie do bycia "profesjonalistą" przyjdzie Ci z przyjemnością możesz iść na automatyke i robotykę, możesz mieć 4−5 z przedmiotów, a podczas nauki tego bedziesz skręcał się jak czort na wodę swięconą, to bez sensu. wg mnie lepiej wybrać kierunek, który ma pierwiastek czegoś, co mimowolnie serfując po internecie, zaglądasz, by poznać ciekawostki i zostać w tej dziedzinie ekspertem ekspert fascynata jest ≥ od 5tkowicza frustrata takie jest moje zdanie i tym się kieruję pozdrawiam
26 cze 21:31
ANIA: Jestem na 1 roku Geodezji i Kartografii na AGH−u Najgorsza fizyka
26 cze 21:53