matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz pochodna funkcji
student:
x
f(x)
x
2
+1
24 cze 16:48
Vax:
f(x)
f'(x)g(x)−f(x)g'(x)
Skorzystaj z tego, że (
)' =
g(x)
g
2
(x)
Pozdrawiam.
24 cze 16:51
mathalius:
x
x'(x
2
+ 1)−x(x
2
+ 1)'
(−x
2
+ 1)
(
)'=
=
x
2
+ 1
(x
2
+ 1)
2
(x
2
+ 1)
2
24 cze 20:06