Wyznacz granice funkcji
kawa:
24 cze 16:26
aska: ∞
24 cze 17:25
Grześ: A czasem tam na górze nie ma być minus
24 cze 17:45
kawa: ma być minus
24 cze 18:56
24 cze 19:03
Godzio:
| √1 + x − √1 − x | | √1 + x + √1 − x | |
| * |
| = |
| x | | √1 + x + √1 − x | |
| | 1 + x − 1 + x | | 2 | |
= |
| = |
| |
| | x(√1 + x + √1 − x) | | √1 + x + √1 − x | |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
limx→0 |
| → |
| = |
| = 1 |
| | √1 + x + √1 − x | | √1 + 0 + √1 − 0 | | 2 | |
24 cze 19:07
kawa: Ok pomnożyć przez "magiczną jedynkę", tez tak próbowałem, ale tam jest po mnożeniu
(1+0 − 1−0) mi z tego wychodzi '0' a tu napisane, że '2' ?
Później jeszcze mnożenie przez zero pod kreską ułamkową i nic sie nie zmienia?
24 cze 20:44
Jack:
podstawianie wartości granicznej następuje zawsze na samym końcu. Dzięki temu nie dostaniesz 0,
jak piszesz, ale będzie wciąż "x". W mianowniku też jest ok − przyjrzyj się poszczególnym
krokom.
24 cze 21:25