matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całki
KASIA:
Proszę o pomoc w policzeniu tej całki
:
dx
∫
√
−x
2
+ 8x − 12
24 cze 16:17
Vax:
dx
dx
dx
∫
= ∫
= ∫
= ∫
√
−x
2
+8x−12
√
−(x−4)
2
+4
√
4−(x−4)
2
dx
1
dx
=
∫
(*)
√
4(1−((x−4)/2)
2
)
2
√
1−((x−4)/2)
2
x−4
t =
⇒ dx = 2dt
2
dt
x
(*) =
= arcsin(t)+C = arcsin(
−2)+C
√
1−t
2
2
Pozdrawiam.
24 cze 16:47
KASIA:
Dziękuje bardzo
24 cze 18:28