policzyć pochodną
Adrian: obliczyć pochodna funkcji
f(x)=√4−(3x)3
24 cze 15:18
24 cze 15:19
Vax: Podstaw t=4−(3x)3
Pozdrawiam.
24 cze 15:21
Adrian: a moge prosić o rozwiązanie tego przykładu? analogicznie rozwiążę resztę bo mam jeszcze kilka
podobnych... z góry dziękuje...
24 cze 15:23
Vax: Jack podał link gdzie masz rozwiązane mnóstwo podobnych przykładów
24 cze 15:25
Adrian: chodzi mi o to czy rozwiązanie może zostać w takiej postaci:
f'(x)=
12√4−(3x)3(4−(3x)
3)'=? co mam dalej zrobić
24 cze 15:34
Jack:
pozbyć się tego apostrofa! Dobrze robisz.
24 cze 15:35
Vax: Policz pochodną poza ułamkiem i wymnóż.
24 cze 15:36
Adrian: pochodna poza ułamkiem będzie równa
−9x
2 
później naturalnie trzeba to wymnożyć przez ulamek
24 cze 15:43
Vax: Niezbyt, (4−(3x)
3)' = (4−27x
3)' = −27*3x
2 = −81x
2
24 cze 15:44
Adrian: wlaśnie rozważałem te 2 opcje rozwiązania ale niestety nie wybrałem tej właściwej

dzięki
24 cze 15:48