policzyć całkę
Adrian: ∫xe2x dx
24 cze 15:09
Jack:
przez części spróbuj.
24 cze 15:12
Adrian: niestety całkowanie idzie mi znacznie gorzej niż liczenie pochodnych ale spróbuję lecz jesli
się nie uda to poratujesz?
24 cze 15:15
Jack:
pewnie
24 cze 15:17
Adrian: dochodzę do pewnego momentu i nie wiem co dalej... mianowicie licząc przez podstawienie...
f(x)=x f'(x)=1
g'(x)=e2x g(x)=?
proszę o dokończenie tego przykładu...
24 cze 15:28
Jack:
no wlasnie: można to zrobić na boku również przez części. A może też zauważyć, że
(12e2x)'=e2x.
24 cze 15:41
Adrian: czyli w tym przypadku nasze g(x)=
12e
2x ? bo zgłupiałem już

Jack proszę dokończ mi
ten przykład będę wdzięczny
24 cze 15:46
Jack:
tak, dokładnie tak jak napisałeś

Niewiele Ci brakuje żeby samemu to dokończyć! Będziesz miał
więcej satysfakcji
24 cze 15:47
Adrian: no tak w końcu o to tutaj chodzi...hehe satysfakcja daje prawie takiego samego kopa jak
adrenalina
24 cze 15:54
Jack:
no to czekam na następną całkę
24 cze 15:56
Adrian: =
12e
2x+∫
12e
2x=

? i co dalej?
według wzoru ∫e
x=e
x ale czy mogę dosłownie zastosować ten wzor?
24 cze 16:14
Jack:
Zapomniałeś dopisać "x" przy pierwszym "e...". Wyciągnij stałą przed całkę i policz ∫e2xdx
(albo w pamięci, albo przez podstawienie t=2x)
24 cze 16:16
Adrian: czyli wyciągam 1/2 przed całkę a całką z e
2x=x
2 
czy tak?
24 cze 16:29
Adrian: bardzo prosze o potwierdzenie lub zaprzeczenie czy całka z e2x=x2 czy też 2x2
24 cze 16:53
Jack:
∫e2xdx=12e2x +C
24 cze 16:59
Adrian: w takim razie jak będzie wyglądał końcowy wynik tego zadania?
24 cze 17:06
Jack:
...=12xe2x−14e2x+C
24 cze 17:19
Adrian: thanks JACK
24 cze 17:33
Jack:
proszę bardzo
24 cze 17:39
Ola: Pomoże mi ktoś?

Proszę, mam problem z całką e
x/3 dx ...
15 sty 13:21
Ola: czy to będzie 3e
x/3
15 sty 13:21
Artur_z_miasta_Neptuna:
+C
15 sty 13:23
Ola: ale to jest dobrze? naprawdę? 3e
x/3 napewno? +C to wiem
15 sty 13:25
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak
15 sty 13:25
Artur_z_miasta_Neptuna:
jak chcesz sprawdzic czy dobrze wyszło ... to liczysz pochodną z wyniku i sprawdzasz czy
wyjdzie Ci to co było pod cal;ką
15 sty 13:25
Ola: coś mi się za proste wydaje, i czuję podstęp
15 sty 13:25
Ola: Dziękuję Ci Artur, nie sądzilam, że ktoś mi odpisze wielkie dzięki, bo egz z matmy coraz
bliżej. Sprawdzę z jaką całką mam jeszcze kłopot i jak coś to będę mogła prosić też o pomoc ?
15 sty 13:27
Ola: a czy mogę prosić o przykład jak rozwiązuje się całki oznaczone

Np. taka całka oznaczona (w
przedziale na górze 1 na dole 0) z : (1/x)
x dx tutaj w oznaczonych niestety nie bardzo
rozumiem jak działać i mam chaos straszny nie mogę tego policzyć, mógłby mi ktoś wyjaśnić ?
15 sty 13:31
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 1 | |
na pewno masz ∫01 ( |
| ) x dx  |
| | x | |
15 sty 13:36
Artur_z_miasta_Neptuna:
bo tej całki nie policzysz w tradycyjny sposób
15 sty 13:37
Ola: na pewno mam taką całkę i nie mogę załapać jak ją rozwiązać właśnie...
15 sty 13:40
Ola: generalnie słaba jestem z całkowania , dopiero się uczę rozgryzać całki, ale z tą mi nawet nie
to, że idzie ciężko tylko w ogóle właśnie mi nie idzie.
15 sty 13:41
Artur_z_miasta_Neptuna:
tej całki nie wyliczysz w inny sposób niż pozostałe całki
ta całka ogólna nie istnieje ... mozna obliczyć tylko przybliżoną wartość całki określonej
15 sty 13:45
Ola: nie, przepraszam! chyba muszę sobie zrobić przerwę bo już długo siedzę nad matmą, masz racje
źle zapisałam chociaż sprawdzałam 10 razy... Wybacz. wszystko dobrze tylko w nawiasie nie
(1/x) tylko (1/2)

czyli ∫01 (1/2)
x dx ... Jeszcze raz sorki, mój błąd.
15 sty 13:49
Artur_z_miasta_Neptuna:

to zmienia postać rzeczy
| | 1 | | 1x | | 1 | |
( |
| )x = |
| = |
| = 2−x |
| | 2 | | 2x | | 2x | |
15 sty 13:50
Ola: to znaczy to jest całka oznaczona więc jak podstawiamy ? chodzi mi o przedział bo 2−x to nie
wynik napewno (tzn mam 4 odpowiedzi a,b,c,d i w żadnej nie ma takiego wyniku) ja tutaj
liczyłam ze wzorem w którym był ln, ale teraz już sama nie wiem..
15 sty 13:56
Ola: mi wyszło tak: 1/ 2ln(1/2) .
15 sty 13:59
ewa: ∫e1/4t2dt
9 kwi 13:31
235: ∫e2x+1
14 kwi 13:48
andre: ∫xℯ2x
7 wrz 18:08
bob: ∫∊6x
9 paź 18:37
magda: ∫xe2xdx
22 sty 14:45
wredulus_pospolitus:
przez części rozwiązujesz
22 sty 14:57
ann: ∫x2sin(x3)dx
28 sty 12:27
ann: ∫x2sin(x3)dx
28 sty 12:29
chichi:
| | 1 | | 1 | |
∫x2sin(x3)dx = [x3 = t, 3x2dx = dt] = |
| ∫sin(t)dt = − |
| cos(x 3) + C, C ∊ R  |
| | 3 | | 3 | |
28 sty 12:35
Fałszywy 6-latek:
podstaw x
3=t , 3x
2dx=dt
28 sty 12:36
janek191:
Co z prawdziwym 6 − latkiem? Wie ktoś?
28 sty 14:40