matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całka
Anula:
dx
Zbadaj zbieżność całki:
2
∫
4
√
−x
2
+ 8x − 12
24 cze 00:24
Mariusz:
Tę całkę można policzyć
1
1
=
√
−x
2
+8x−12
√
−(x
2
−8x+12)
1
1
=
√
−x
2
+8x−12
√
4−(x
2
−8x+16)
1
1
=
√
−x
2
+8x−12
√
4−(x−4)
2
1
1
=
√
−x
2
+8x−12
2
√
1−((x−4)/2)
2
x−4
arcsin(
) |
2
4
2
π
(0−arcsin(−1)) =
2
13 mar 19:31