Macierz
mirek: Jak rozwiązać taką macierz metodą Gaussa?
x + 2y + z =1
2x +y − 2x = 2
3x +3y − z = 3
x − y − 3z = 1
23 cze 17:34
bjornolf: chętnie spróbuje
a11 masz 1 więc ładnie możesz zrobić 0 w a13 i a14. Od tego bym zaczął.
23 cze 18:25
bjornolf: oczywiście zaznaczam, że również się uczę dopiero tego

niemniej po tych dwóch operacjach wychodzi mi, że ukł jest sprzeczny

dobrze to?
23 cze 18:29
bjornolf: a i założyłem, że w 2gim wierszu jest 2x +y − 2z = 2
23 cze 18:30
mirek: Właśnie nie wiem jak to rozwiązać. Widać, że kolumna pierwsza jest taka sama jak czwarta, więc
wychodziłoby na to, że x = 1, y = 0 i z = 0. Tylko jak to zrobić, bo nie wychodzi mi nic
dobrego?
23 cze 22:11
Jack:
1 2 1 1
2 1 −2 2 (2w1−w2)
3 3 −1 3 (3w1−w3)
1 −1 −3 1 (w1−w4)
1 2 1 1
0 3 4 0 :3
0 3 4 0
0 3 4 0
1 2 1 1
0 1
43 0
z=t, t∊R ⇒
y=−
43t
x=−2*(−
43t)−t+1=−
53t+1
Układ nieoznaczony... o ile nie ma błędów rachunkowych

(w szczególności, gdy t=0, mamy: x=1, y=0 , z=0, jak u
mirka)
23 cze 22:44
Jack:
x=+53t+1
y=−43t
z=t, t∊R
23 cze 22:52
mirek: Dziękuję, już rozumiem.
23 cze 23:50