Witam serdecznie
bjornolf: wyznacz równanie płaszczyzny, zawierające proste l
1i l
2:
tego typu zadań nie przerabiałem nigdy, więc wybaczcie, jeśli wybiorę toporną drogę
l
2:
2x+y =4
x+2y−z=6
l
1 to postać kanoniczna prostej?
l
2 to postać krawiędziowa prostej?
są 2 typy równań płaszczyzny:
−parametryczna
−ogólna
jest jakiś "myk", że w zależności od podanych postaci prostych "l", można łatwiej obliczyć dane
równanie płaszczyzny?
23 cze 17:24
bjornolf: l1 daje mi Po= (xo, yo, zo) ? oraz wektor kierunkowy Vl= ( vx, vy, vz )
23 cze 17:29
bjornolf: A(4,4,6)∊l1
B(1,2,3)∊l1
C(1,2,−1)∊l2
23 cze 17:46
bjornolf: V
l1=(3,2,1) ?
V
l2 = n
1 krzyż n
2 ?
n
1=(2,1,0)
n
2=(1,2,−1)
| | n1 | | n2 | | n1 | |
Vl2 = |
| + |
| = |
| ? |
| | ||n1|| | | ||n2|| | | ||n1|| | |
23 cze 17:58
bjornolf: o! albo znalazłem inny sposób.Prosiłbym o potwierdzenie, czy mogę tak obliczać.
u = wektor kierunkowy jednej z prostych
A punkt z prostej l1
B punkt z prostej l2
v= A−B
w=u krzyż v Ten wektor jest ⊥ do płaszczyzny, więc
(w,X)=(w,A−0)
gdzie X=(x,y,z)
u=(3,2,1)
A=(1,2,3)∊l1
B=(1,2,−1)∊l2
v=(0,0,4)
w=(8,12,0)
więc 8x−12y=8*1−12*2−0*3
8x−12y+16=0
dobrze rozwiązałem?
23 cze 18:21
bjornolf:
23 cze 19:44
bjornolf:
23 cze 19:56
Jack:
23 cze 19:58
bjornolf: brzmi jak połączenie nwo z socjalizmem
23 cze 19:58
Jack:
juz raz go zablokowałem... Uparty gość
23 cze 19:59
bjornolf: to było.. ciekawe
23 cze 20:03