Na ile sposobów można rozmieścić 8 identycznych ołówków w 5 różnych piórnikach?
sZogun: Na ile sposobów można rozmieścić 8 identycznych ołówków w 5 różnych piórnikach?
| | 8! | | 40320 | |
= |
| = |
| = 56 |
| | (8−3)!*3! | | 720 | |
Chciałbym się dowiedzieć czy powyższe rozwiązanie jest poprawne.
Z góry dzięki za pomoc
23 cze 13:44
Jack:
czemu użyłeś kombinacji? Wybrałeś 5 ołówków z 8 i...
Widać, że piórniki są rozróżnialne wiec trzeba będzie albo użyć wariacji albo jakoś je
permutować.
23 cze 14:07
Jack:
nie doczytałem że ołówki są identyczne...
23 cze 14:10
Jack:
Na pewno wszystkie pudełka muszą mieć co najmniej jeden ołówek (5 ołówków umieszczamy po jednym
każdym pudełku). Zatem zostają 3 ołówki .
1. Wszystko wpadają do jednego pudełka: 5 opcji
2. Dzielą się na 2 i 1 ołówek: 4*5=20 opcji
| | | |
3. Wchodzą pojedynczo do pudełek: | =10 opcji
|
| | |
Wychodzi mi 35.
Przedstaw swój tok rozumowania.
23 cze 14:16
sZogun: Już rozumiem.
W każdym pudełku musi być po jednym ołówku (czyli 5 jest za każdym razem używane), zostaję 3
ołówki, z którymi kombinujemy, tak:
1) 3 ołówki do jednego piórnika (czyli 5*1=5 opcji)
2) 2 ołówki do pierwszego i jeden do następnego (czyli 4*5=20 opcji)
3) 1 ołówek do trzech kolejnych piórników (po rozpisaniu wychodzi mi 7?)
1 (I I I − −)
2 (I − I I −)
3 (I − − I I)
4 (I − I − I)
5 (− I I I −)
6 (− I − I I)
7 (− − I I I)
Razem 32 opcje.
23 cze 15:21
Jack:
....
8 (| | − | −)
9 (| | − − |)
10 (− | | − |)
Na pewno będzie tego 10, bo zliczanie sprowadza się do wyboru trzech piórników z pięciu (czyli
kombinacji).
23 cze 15:57
sZogun: Zgadza się.
Masz rację.
Wielkie dzięki za pomoc
24 cze 12:27
Jack:
24 cze 12:51