Pochodne
Marek: Mam problem z zadaniem:
| | ∂z | | ∂z | |
Sprawdzić, że dla funkcji z = y + tg(x2−y2) zachodzi równość y |
| + x |
| =x |
| | ∂x | | ∂y | |
23 cze 13:24
Jack:
umiesz policzyć pochodną cząstkową?
23 cze 14:08
Marek: No nie za bardzo musiałbym zobaczyc jak to ma wyglądać może wtedy bym załapał
23 cze 14:15
Marek: Bo wzory ogólnie znam i licząc to jakoś liczę ale na końcu nie wychodzi mi ta nierówność
23 cze 14:15
Marek: Mi wyszło, że
| | 1 | |
z'x = y+ |
| * (x2+y2)+tg*(2x+y2) |
| | cos2x | |
| | 1 | |
z'y = |
| *(x2+y2)+tg*(x2+2y) |
| | cos2x | |
Nie wiem czy to dobrze obliczyłem ale jeśli tak to nie wiem co potem z tym zrobić
23 cze 14:21
Jack:
Gdy liczymy pochodną po x, zmienną y traktujemy jako parametr (stałą) i analogicznie czy
pochodna jest po y.
| ∂z | | ∂ | | 1 | |
| = |
| (y+ tg(x2−y2) )= |
| *2x
|
| ∂x | | ∂x | | cos2(x2−y2) | |
| ∂z | | ∂ | | 1 | |
| = |
| (y+ tg(x2−y2) )= 1+ |
| *(−2y)
|
| ∂y | | ∂y | | cos2(x2−y2) | |
| 2xy | | 2xy | |
| +x− |
| =x
|
| cos2(x2−y2) | | cos2(x2−y2) | |
Chyba się nie machnąłem...
23 cze 14:23
Jack:
pochodne niestety błędnie policzyłeś...
23 cze 14:23
Marek: Spróbuję to jakoś ogarnąć dzięki za pomoc
23 cze 14:25
Jack:
Bardzo proszę, z tego co widzę powinieneś poćwiczyć liczenie pochodnych funkcji jednej zmiennej
23 cze 14:26
Marek: Bo ogólnie liczyłem tak te pochodne bo myślałem, że to trzeba użyć wzoru na pochodną złożoną i
też walnąłem się z minusami ale spróbuje jakoś twoje rozwiązanie sobie ogarnąć
23 cze 14:27
Marek: Dobra już wyczaiłem jak to się robi

dzięki wielkie jeszcze raz za pomoc
23 cze 15:11