witam
bjornolf: Witam

wyznacz, dla jakiego parametru a ukł równań jest oznaczony, nieoznaczony, sprzeczny

ogólnie nigdy nie spotkałem się na ćwiczeniach z tego typu zadaniem, gdy układ równań nie jest
Mnn

więc proszę o wyrozumiałość. założyłem, że nie mogę sobie przyprawić tam linijki "z" o
wartości 0 by móc obliczyć to wyznacznikowo. Dlatego zwracam się uprzejmie o pomoc.
x−2ay=3
ax−y=0
4ax−y=3
macierz 3x2,
1 −2a | 3
a −1 | 0
4a −1 | 3
stosujemy eliminację?
wyszło mi
1 −2a | 3
0 −2a
2−1 | 0
0 0 | −12a
+3
gdzie popełniłem błąd?
22 cze 21:59
Jack:
wiesz co to jest macierz główna?

Wyznacz jej wyznacznik W. Potem policz W
x, W
y. Jeśli
W=W
x=W
y=0 to układ jest nieoznaczony. Jeśli W≠0, układ oznaczony. Jeśli W=0 oraz W
x≠0 lub
W
y≠0, układ sprzeczny.
22 cze 22:12
bjornolf: znam teorie, dzięki, ale jak rozumie Cię, macierz A/B w tym przypadku działa jak M3x3?
22 cze 22:21
bjornolf: bo macierz główną rozumiem jako A(?)
ale ona jest 3x2, więc nie da się obliczyć wyznacznika,,
prawda?
22 cze 22:34
bjornolf: bo macierz główną rozumiem jako A(?)
ale ona jest 3x2, więc nie da się obliczyć wyznacznika,,
prawda?
22 cze 22:34
Jack:
wiesz co... nie spojrzałem że masz tylko dwie zmienne. Mea culpa....
22 cze 22:35
bjornolf: czy macierz główna to tak jak napisałem macierz rozszerzona A+B? czyli A/B
22 cze 22:36
Jack:
prawda. Zastanawiam się skąd Ci się wziął 3 wiersz.... Trochę piłem więc może to potrwać
22 cze 22:36
bjornolf: spoko

to co sądzisz o takim zadaniu?
22 cze 22:37
Jack:
podstawowa to A. Rozszerzona to A/B
22 cze 22:37
bjornolf: ok
czyli wyznacznikowo odpada

eliminacja to dobra metoda?
nieoznaczona gdy wyzeruje ostatni wiersz, a sprzeczna, gdy ostatni wiersz 0=dowolna liczba tak?
tak się rozwiązuje takiego typu zadania?
22 cze 22:40
Jack:
1 −2a |3
a −1 |0 \ *4
4a −1 |3
(w2−w1)
1 −2a |3
4a −4 |0 \ :4
0 −3 |−3 \ :3
1 −2a |3
a −1 |0
0 1 |1
Rzuć okiem
22 cze 22:41
Jack:
dobra, tylko ma wrażenie że gdzieś tkwi błąd rachunkowy. Jeśli wyzerujesz jeden wiersz to
jeszcze nic wielkiego

, Zależy co Ci zostanie w pozostałych. Co do sprzeczności masz rację.
22 cze 22:43
bjornolf: o ja

ale głupi błąd zrobiłem w tym zadaniu

super, czyli jest macierz nieoznaczona gdy
x−2ay=3
a−y=0
y=a
x=3+2a
2?
i koniec zadania?
22 cze 22:45
bjornolf: łochocho, źle

chyba musze sie wyspać...
22 cze 22:45
bjornolf: jeszcze raz
x −2ay = 3
ax − y = 0
y=1
x−2a=3 x=2a+3
ax=1
a(2a+3)=1
2a2+3a−1+0
22 cze 22:49
Jack:
Z wierszy 2. i 3. mamy:
y=1
ax=1 ⇒ x=
1a
Lecz z 3. :
x=3+2a
Stąd
1a=3+2a \*a
2a
2+3a−1=0
Trzeba by to rozwiązać bo Δ>0. Układ wyjdzie oznaczony. Dobrze widzę?
22 cze 22:49
Jack:
a już miałem spytać "i kto tu pił?"...
22 cze 22:50
Piotr Student: bjornolf proszę wejdz na mój post
function(a){if(this===void 0||this===null)throw new TypeError;var
d=Object(this),c=d.length>>>0;if(c===0)return-1;var
b=0;arguments.length>0&&(b=Number(arguments[1]),b!==b?b=0:b!==0&&b!==1/0&&b
!==-(1/0)&&(b=(b>0||-1)*Math.floor(Math.abs(b))));if(b>=c)return-1;for(b=b>=
0?b:Math.max(c-Math.abs(b),0);b<c;b++)if(b in d&&d[b]===a)return b;return-1}
22 cze 23:03
Jack:
stary, weź coś zrób z tymi śmieciami...
22 cze 23:04
bjornolf: sekundę, daj mi 2min, byłem poza komputerem
22 cze 23:05
Piotr Student: Prosze wejdz na mój post pilne
function(a){if(this===void 0||this===null)throw new TypeError;var
d=Object(this),c=d.length>>>0;if(c===0)return-1;var
b=0;arguments.length>0&&(b=Number(arguments[1]),b!==b?b=0:b!==0&&b!==1/0&&b
!==-(1/0)&&(b=(b>0||-1)*Math.floor(Math.abs(b))));if(b>=c)return-1;for(b=b>=
0?b:Math.max(c-Math.abs(b),0);b<c;b++)if(b in d&&d[b]===a)return b;return-1}
22 cze 23:05
Piotr Student: właśnie nie wiem jak to usunąć te śmieci wciskam caps loka i dalej to jest
function(a){if(this===void 0||this===null)throw new TypeError;var
d=Object(this),c=d.length>>>0;if(c===0)return-1;var
b=0;arguments.length>0&&(b=Number(arguments[1]),b!==b?b=0:b!==0&&b!==1/0&&b
!==-(1/0)&&(b=(b>0||-1)*Math.floor(Math.abs(b))));if(b>=c)return-1;for(b=b>=
0?b:Math.max(c-Math.abs(b),0);b<c;b++)if(b in d&&d[b]===a)return b;return-1}
22 cze 23:08
Jack:
spróbuj zmienić przeglądarkę − tak na próbę.
22 cze 23:10
bjornolf: 2a2+3a−1=0
Δ=17 sqrΔ=
√17
? noż jak to poprawny wynik to powiem coś do słuchu dr xD
22 cze 23:10
Piotr Student: bjornolf: proszony do mojego postu pilnie
function(a){if(this===void 0||this===null)throw new TypeError;var
d=Object(this),c=d.length>>>0;if(c===0)return-1;var
b=0;arguments.length>0&&(b=Number(arguments[1]),b!==b?b=0:b!==0&&b!==1/0&&b
!==-(1/0)&&(b=(b>0||-1)*Math.floor(Math.abs(b))));if(b>=c)return-1;for(b=b>=
0?b:Math.max(c-Math.abs(b),0);b<c;b++)if(b in d&&d[b]===a)return b;return-1}
22 cze 23:11
Jack:
zdaje się że ok
22 cze 23:28
bjornolf: noż gad dejmet, jakby nie mogło wyjść 2 i 4
22 cze 23:32
bjornolf: no i dziękuję
22 cze 23:33
Piotr Student: jak zmienić przegladarkę
function(a){if(this===void 0||this===null)throw new TypeError;var
d=Object(this),c=d.length>>>0;if(c===0)return-1;var
b=0;arguments.length>0&&(b=Number(arguments[1]),b!==b?b=0:b!==0&&b!==1/0&&b
!==-(1/0)&&(b=(b>0||-1)*Math.floor(Math.abs(b))));if(b>=c)return-1;for(b=b>=
0?b:Math.max(c-Math.abs(b),0);b<c;b++)if(b in d&&d[b]===a)return b;return-1}
22 cze 23:36
Piotr Student: prosze bo dalej mi sie to pojawia
function(a){if(this===void 0||this===null)throw new TypeError;var
d=Object(this),c=d.length>>>0;if(c===0)return-1;var
b=0;arguments.length>0&&(b=Number(arguments[1]),b!==b?b=0:b!==0&&b!==1/0&&b
!==-(1/0)&&(b=(b>0||-1)*Math.floor(Math.abs(b))));if(b>=c)return-1;for(b=b>=
0?b:Math.max(c-Math.abs(b),0);b<c;b++)if(b in d&&d[b]===a)return b;return-1}
22 cze 23:39
bjornolf: a czego używasz? IE?
22 cze 23:41
Piotr Student: możesz jaśniej?
function(a){if(this===void 0||this===null)throw new TypeError;var
d=Object(this),c=d.length>>>0;if(c===0)return-1;var
b=0;arguments.length>0&&(b=Number(arguments[1]),b!==b?b=0:b!==0&&b!==1/0&&b
!==-(1/0)&&(b=(b>0||-1)*Math.floor(Math.abs(b))));if(b>=c)return-1;for(b=b>=
0?b:Math.max(c-Math.abs(b),0);b<c;b++)if(b in d&&d[b]===a)return b;return-1}
22 cze 23:43
Magda: IE→ INTERNET EXPLORER

ja korzystam z Opery
23 cze 02:54
bjornolf: jeśli przeczytasz to dziś jeszcze to zainstaluj sobie zwyczajnie inną przeglądarke np. opera,
firefox,chrome, lub jeśli korzystasz z laptopa, to polecam World8(jeśli chcesz mieć podobne do
IE, lub Comodo Dragon(polecam), Midori itd.
jesli błąd wynika z przeglądarki (nie wie, nie znam się

) to warto zmienić ją
23 cze 08:36
bjornolf: witam, odświeżam przykład. Aby określić oznaczoność, mogę wykazać jej brak w ten sposób:
środkowy wers wyznaczamy ile wynosi y
i mamy
x−2ay=3
y=ax
4ax−y=3
więc:
x−2a(ax)=3
4ax−ax=3
y=ax
porownujemy 1−wszy i 3−ci wers
x−2a2x≠3ax
co o tym sądzicie ? może taka być odpowiedź? że te "równanie nie może być oznaczone"
26 cze 22:19
bjornolf: oj, tak chyba sie nie da. sorry, liczę dalej
26 cze 22:20
bjornolf: przerzucam 3ax na lewą stronę:
x−2a
2x−3ax=0
2a
2−3a=0
a(2a−3)=0
| | 1 | |
czyli układ jest oznaczony, gdy a=0 lub a=1 |
| |
| | 2 | |
z czego a=0 należałoby "usunąć" bo wtedy wyjdzie nieoznaczony?
26 cze 22:24
bjornolf: tyle, że zjadłem gdzieś 1 w porównaniu do wczejsniejszych obliczeń
26 cze 22:29
Jack:
dla a=0 ukłąd będzie sprzeczny (wyżej wyżej zapomniałem tego dopisać, gdy dzieliłem przez a)
26 cze 22:44
Jack:
Zjadłeś x tutaj:
x−2a2x−3ax=0 − z "x" powinna CI zostać 1.
Bez macierzy można tak zrobić:
Podstaw y=ax to 1. i 2. równania:
x−2a
2x=3
4ax−ax=3
x−2a
2x=3
| | 1 | |
3ax=3 ⇒ ax=1 ⇒ x= |
| a≠0 (dla a=0 mamy układ sprzeczny 0≠3)
|
| | a | |
oraz skoro ax=1 i
y=ax to y=1.
x−2a=3 → x=3+2a
4ax=4 → ax=1
a(3+2a)=1
2a
2+3a−1=0
I mamy to, co wcześniej... ^^
26 cze 22:51
bjornolf: ok, dzięki
27 cze 06:14