przebieg zmienności
mirek: Zbadaj przebieg zmienności funkcji y = xlnx
Dziedzina, granice, monotoniczność, ekstrema, wklęsłość, wypukłość, punkty przegięcia.
22 cze 19:45
Godzio:
D = (0,
∞)
lim
x→0+xlnx → 0
lim
x→∞xlnx →
∞
f'(x) = lnx + 1
| | 1 | |
f'(x) > 0 ⇒ lnx > − 1 ⇒ lnx > lne−1 ⇒ x > |
| |
| | e | |
| | 1 | | 1 | |
f( |
| ) = − |
| − minimum lok. |
| | e | | e | |
Tyle zdążyłem, muszę kończyć ewentualnie koło 01 mogę dokończyć
22 cze 20:35
mirek: Dzięki mistrzu!
O to mi chodziło, z resztą już dam sobie radę
22 cze 21:51