gruszka
gruszka: Witam,
Mam równanie wielomianowe i nie rozumiem do od poziomych kresek.
x3 − 3x − 2=0
x3−4x + x−2=0
x(x2−4)+(x−2)=0
x(x−2)(x+2)+(x−2)=0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(x−2) [x(x+2)+1]=0
(x−2) [x2+2x+1]=0
(x−2) (x+1)2=0
22 cze 15:11
Jack:
został wyciągnięty wspólny czynnik przed nawias− tym czynnikiem jest cały nawias: (x−2).
22 cze 15:21
gruszka: dobra wytłumacz mi skąd się wzieło [x(x+2)+1]
22 cze 15:22
Vax: Bo jak wymnożysz dostaniesz to co masz linijkę wyżej... ab+ac = a(b+c)
22 cze 15:35
rumpek:
x(x−2)(x+2) + (x−2) = 0
Wyciągamy (x−2) przed nawias kwadratowy
(x−2)[x(x+2) + 1] = 0
22 cze 15:35
gruszka: a to 1 zamiast drugiego (x−2) ?
22 cze 15:47
Vax: Tak, bo (x−2) = 1(x−2)
22 cze 15:48