Prosze o pomoc
Andzia: Oblicz długość łuku krzywej B. Błagam o pomoc

B { x(t) = t − sin t
{ y(t) = 1 − cos t
dla t należącego [0,2π]
22 cze 11:34
AS: Wzór podstawowy:
t2
L = ∫√[x'(t)]2 + [y'(t)]2dt
t1
Obliczam wpierw całkę nieoznaczoną
x'(t) = 1 − cos t , y'(t) = sin t
J = ∫√[x'(t)]2 + [y'(t)]2dt
22 cze 12:28
AS: Dokończenie
J = ∫√(1 − cos t)2 + (sin t)2dt = ∫√1 − 2*cost + cos2t + sin2tdt =
∫√1 − 2*cost + 1dt = √2∫√1 − costdt = √2∫√2sin2(t/2)dt =
2∫sin(t/2)dt =2*(−co(t/2)/(1/2) = −4*cos(t/2)
Obliczam długość łuku
L = [−4cos(t/2)[0,2π] = −4cos(2π/2) + 4cos(0/2) = −4*(−1) + 4*1 = 4 + 4 = 8
Długość łuku wynosi 8 j.
22 cze 12:40