matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pochodna funkcji
karolina:
Oblicz pochodną funkcji:
1−x
2
a) f(x)=
√
3x
3
+2
b) f(x)= 2x
7
+
3
√
x
+ sinx
4x+3
c) f(x)=
x
3
−2x
22 cze 10:42
eN'Roses:
a)
1−x
2
=y
3x
2
+2
(
√
y
)'=U{1}{2
√
y
*(y)' b) i c)
https://matematykaszkolna.pl/strona/359.html
tu sa wozry ktre ci pomoga
22 cze 11:18
eN'Roses:
1
(
√
y
)'=
*(y)'
2
√
y
22 cze 11:18
Julek:
1−x
2
a) f(x) =
√
3x
3
+2
f'(x) = (1−x
2
)
1/2
* (3x
3
+2)
−1/2
=
1
1
*(1−x
2
)
−1/2
*(−2x)*(3x
3
+2)
−1/2
− (1−x
2
)
1/2
*
(3x
3
+2)
−3/2
*(9x
2
)
2
2
b) f(x) = 2x
7
+ x
1/3
+ sinx
1
f'(x) = 14x
6
+
x
−2/3
+ cosx
3
4x+3
c) f(x) =
x
3
− 2x
f'(x) = (4x+3)*(x
3
−2x)
−1
= 4*(x
3
−2x)
−1
− (4x+3)(x
3
−2x)
−2
*(3x
2
− 2)
24 cze 00:08