matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pilne
ola:
rozwiąż równanie różniczkowe :
y
y' −
= x
2
x
21 cze 22:09
Jack:
1. jednorodność:
y
y'=
⇒ y=Cx
x
2. niejednorodność (przez uzmiennienie stałej, czyli y=Cx, y'=C'x+C):
y
Cx
x
2
y'−
=x
2
⇒ C'x+C−
=x
2
⇒ C'x=x
2
⇒ C=
+C
1
x
x
2
x
2
x
3
Stąd y=Cx=(
+C
1
)x=C
1
x+
2
2
21 cze 22:32