Równanie prostej
mirek: Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkty A(2,−2,1), B(1,2,3). Jak to się liczy?
Proszę o pomoc.
pozdrawiam, Mirek
21 cze 20:54
Marcin: prosta
wydaje mi się, że najłatwiej zapisać to w postaci równania kierunkowego
potrzebujesz wektora kierunku i punktu przez który przechodzi
masz dwa punkty, więc możesz sobie z nich złożyć wektor
teraz wzorki ogólne:
→
v=[a,b,c] wektor AB
P0=(x0, y0, z0)
punkt P0 to do wyboru Twój punkt A lub B
równianie prostej:
l: x−x0a=y−y0b=z−z0c
22 cze 08:57
hwdtel :
Wyprowadzenie "wzoru Marcina"(w R
2)−uściślenie
A(x
A;y
A) ; B(x
B:y
B)
| ⎧ | x=(xA−xB)t + xB | |
| ⎩ | y=(yA− yB)t + yB | : czyli
|
22 cze 09:46
mirek: Czy rozwiązaniem jest:
x = −t+2,
y = 4t − 2
z = 3t +1 ?
22 cze 14:12
hwdtel :
[x,y tak po wprowadzeniu parametru t , z=2t + 1]−(jedno z możliwych rozwiązań)
23 cze 06:56