całka szczególna
jula: potrzebuje pomocy w rozwiązywaniu zadań tego typu:
stosując metodę uzmienniania stałej rozwiązać równanie
a) y'−yx=lnx
b) y'+2y=5sinx
c) y'−y=2excos2x
mam też coś takiego i nie wiem czy dobrze robię
y'+2xy=2x3
i c' wyszło mi 2x3e−x2
a c wyszło (x2−1)e−x2
21 cze 18:49
Marcin: przykład b):
y'+2y=5sinx
y'+2y=0
dydx=−2y
dy−2y=dx
∫
dy−2y=∫dx
−0,5 ∫
1dy=∫dx
−
12ln|y|=x
ln|y|=−2x+ln|C|
y=e
−2x+ln|C|
yj=C*e
−2x
y
*=C(x) *e
−2x
y
*'=C'(x) *e
−2x+C(x)*(−2)e
−2x
C'(x) *e
−2x+C(x)*(−2)e
−2x+2(C(x) *e
−2x)=5sinx
C'(x) *e
−2x+(−2)C(x)*e
−2x+2C(x) *e
−2x=5sinx
C'(x) *e
−2x=5sinx
C'(x)=
5sinxe−2x
C(x)=∫(5sinx/e
−2x)dx
całkowanie przez części:
https://matematykaszkolna.pl/strona/2138.html
i to co wyjdzie podstawić do tego: y
*=C(x) *e
−2x
za C(x)
potem zsumować y
j i y
* i jest wynik
21 cze 21:14