Zadanie krótkiej odpowiedzi
Madzia: Zadanie 1
Oblicz miejsca zerowe funkcji
W(x) = 9
4 − 6x
2 + 1
Zadanie 2
Wykaż, ze liczba 1 −
√3 jest pierwiastkiem wielomianu W(x) = x
3 − (4 − 2
√3 )x
Zadanie 3
Wyznacz m, dla którego równanie (x + 5)(x + 2m)(x − 8) = 0 ma tylko dwa rozwiązanie
rzeczywiste.
Zadanie 4
| | 3 | |
Wykaż, że jeśli k<0, to wykresy proporcjonalnosci odwrotnej f(x) = |
| oraz wykres funkcji |
| | x | |
liniowej g(x) = kx nie mają punktów wspólnych.
Dziekuje z góry za pomoc
21 cze 16:36
krystek: czy nie ma być w(x)=x4−6x2+1?
2)za x wstawiasz i liczysz w(1−√3) = (1−√3)3−(4−2√3)(1−√3)
jeżeli otrzymasz 0 tzn że jest pierwiastkiem
22 cze 18:46
Madzia: w zadaniu 1 zjadłam x a zadanie miało tak wyglądać:
W(x) = 9x
4 − 6x
2 + 1
a w zadaniu 2 podstawiłam za x = 1−
√3
ale nie wiem jak je obliczyć

więc prosiła bym o rozpisanie tych zadani

dziękuje za pomoc
22 cze 22:37
Jack:
W zad2 po prostu podstaw i sprawdź czy Ci wyjdzie 0

Z czym masz tu problem?
22 cze 22:45
Madzia: drugie zadanie już rozumiem
ale mam problemy może mi ktoś pomóc wytłumaczyć 1 i 3 zadanie potrzebuje wiedzieć jak się robi
krok po kroku.
a rozumie ktoś może zadanie 4?
24 cze 19:39
krystek: Zadanie 1) rozpisz
(3x2−1)2=...
lub podstaw x2=t gdzie t≥0
zad3)aby były tylko 2pierwiastki to x+2m≠0 to x≠−2m ponieważ pierwiastkami już są −5 i 8
24 cze 21:35