Granice ciag dalszy :P
Tomek.Noah: W trójkąt o boku a wpisano k
n okręgów o jednakowych promieniach r
k. Niech S
kn
oznacza sumę pól tych okręgow, a S oznacza pole danego trójkąta. Znaleść granicę stosunku
| | Skn | |
|
| przy n→∞ ja zrobilem tak |
| | S | |
przy boku a trójkąta ABC lezy n okregów wtedy sdrednica z nich bedzie rowna
| a−b | |
| =d k gdzie b jest to reszta "gdzie promien juz nie dostaje do konca boku  " i |
| n | |
| | a−b | |
d→0 ⇔n→∞ czyli rk= |
| |
| | 2n | |
| | π(a−b)2 | | n(n+1) | | π(a−b)2 | |
zatem Skn= |
| *(1+2+..+n)= |
| * |
| = |
| | 4n2 | | 2 | | 4n2 | |
| | Skn | | (n+1) | | 4 | | 1 | |
lim |
| = |
| *(a−b)2π* |
| = |
| π√3 |
| | S | | 8n | | a√3 | | 6 | |
n→
∞
moze byc takie roziwazanie? bo niby sie zgadza... i drugie tego typu zadanie gdzie wynik juz mi
sie nei zgadza to
W prostokat wpisano k
n okregow o jednakowych promieniach. Niech a i b oznaczaja dlugosci
| | a | |
bokow prostokata a |
| promien wpisanych okregow. Znalesc granice stosunku Skn/S przy |
| | 2n | |
n→
∞ jesli S
kn oznacza pole k
n wpisanych okregow a S pole danego prostokata.