|x^2 + 3x -4| + |3x+6| <11 rówanie kwadratowe z wartością bezwzględną
Carooline: |x
2 + 3x −4| + |3x+6| <11
jak to rozwiązać ?

męczę się nad tym już za dlugo ...
21 cze 12:10
21 cze 12:12
Vax: Szybciej można to rozwiązać korzystając z tego, że:
|x|+|y| < a
⇔
{|x+y| < a
{|x−y| < a
Czyli w naszym przypadku |x2+3x−4| + |3x+6| < 11
⇔
{ |x2+6x+2| < 11
{ |x2−10| < 11
{−11 < x2+6x+2 < 11 (*)
{−11 < x2−10 < 11/+10 (**)
(*) x2+6x+2 > −11 ⇒ x ∊ R, x2+6x+2 < 11 ⇒ x ∊ (−3(√2+1) ; 3(√2−1))
(**) −1 < x2 < 21 ⇒ −√21 < x < √21
Biorąc część wspólną (*) oraz (**) otrzymujemy x ∊ (−√21 ; 3(√2−1))
Pozdrawiam.
21 cze 15:52
moz: 2(3+2)2=
28 cze 16:25
TOmek: skąd wytrzasnąłes ten wzorek?
{|x+y| < a
{|x−y| < a
28 cze 17:03
Vax: Można go w prosty sposób udowodnić, mamy pokazać:
|x| + |y| < a
⇔
{ |x+y| < a
{ |x−y| < a
Na początku udowodnimy w jedną stronę, |x|+|y| < a
⇒
{ |x+y| < a
{ |x−y| < a
Istotnie, rozpatrując 4 przypadki mamy:
1*) x<0 , y<0 ⇒ a > |x|+|y| = −x−y = |x+y|
2*) x≥0 , y<0 ⇒ a > |x|+|y| = x−y = |x−y|
3*) x<0 , y≥ 0 ⇒ a> |x|+|y| = −x+y = |x−y|
4*) x≥0 , y≥ 0 ⇒ a> |x|+|y| = x+y = |x+y|
Czyli ogólnie |x| + |y| < a ⇒
{ |x+y| < a
{ |x−y| < a
Teraz w drugą stronę (oczywiście a>0),
{ |x+y| < a
{ |x−y| < a
⇒ |x|+|y| < a
Pokazujemy to podobnie, rozpatrujemy 4 przypadki:
1*) x≥0 , y≥0 ⇒ a > |x|+|y| = x+y = |x+y| co jest zgodne z założeniem
2*) x<0 , y≥0 ⇒ a > |x|+|y| = y−x = |x−y| co jest zgodne z założeniem
3*) x≥0 , y<0 ⇒ a > |x|+|y| = x−y = |x−y| (...)
4*) x<0 , y<0 ⇒ a > |x|+|y| = −x−y = |x+y| (...)

I tak mamy udowodnioną daną równość w obie strony

Pozdrawiam.
28 cze 17:53
rumpek: Mały geniusz
28 cze 17:54
TOmek: wow
28 cze 18:35