matematykaszkolna.pl
Bardzo proszę o pomoc Ala: Witam, wiem, ze dużo osób na tym forum jest geniuszami matematycznymi dlatego pytam Was. Czy mógłby mi ktoś doradzić jaką książkę (zbiór zadań z teorią najlepiej) dla początkującego studenta matematyki kupić? Najlepiej żeby zaczynała się od pochodnych i całek i zeby wszytsko było w miarę przystępnie wyjaśnione emotka Bardzo proszę o odpowiedź.
20 cze 22:26
oax: Myślę ze książka Krasickiego i kogoś tam nie pamiętam już kogo, pod tytułem "Analiza matematyczna w zadaniach" będzie odpowiednia. Wiele osób na tym forum ja poleca.
20 cze 22:34
oax: Krasiński* taka mała literowka
20 cze 22:35
Ala: dziękuje ogromnie emotka może jeszcze jakieś rady?
20 cze 22:37
Jack: jakie działy Cie interesują? Bo oczywiście nie ma najmniejszego sensu odbierać sobie chęci studiowania patrząc na dziwne zapisy, zanim mądry prof. objaśni ich znaczenia na wykładach i ćwiczeniach... emotka
20 cze 22:39
Ala: tak naprawdę to wszystkie, chciałąbym się przygotować jak najlepiej do rozpoczęcia studiów, dlatego pytam. Zależy mi na książkach, które nie są jakimiś traktatami naukowymi i które będą dobre dla osoby po rozszerzonej matmie w liceum emotka
20 cze 22:43
Jack: Jako wprowadzenie: Co to jest matematyka?, Curranta, Robbinsa Jako przypomnienie i rozwinięcie wiedzy: Szeregi, całki i pochodne z Biblioteki Opracowań matematycznych (nie pamiętam, które to części)
20 cze 22:47
ha ha: ani Krasicki, ani Krasiński, a Włodzimierz Krysicki i Lech Włodarski − "Analiza matematyczna w zadaniach"
20 cze 22:49
Ala: dzięki za radę
20 cze 22:49
Jack: proponuję również zerknąć do teorii liczb emotka Na początek Koblitz , a potem Sierpiński, Stinson, Schneier
20 cze 22:54
oax: ha ha, pisałem z pamięci, byłem świadom możliwej pomyłki
20 cze 22:54