równania różniczkowe liniowe
jula: mam równanie w postaci y'+p(x)=q(x) muszę znaleźć rozwiązanie ysn i yon czy mógłby ktoś
dokładnie rozpisać takie zadanie o treści:
stosując metodę przewidywania znaleźć jedno z rozwiązań równania
y'+y=4xe−x
20 cze 21:06
Jack:
całkę ogólną równania jednorodnego rozwiązujesz w ten sposób:
y'+y=0 ⇒ y0=Ce−x
Całkę ogólną równania niejednorodnego metodą przewidywania tak:
a) próbujemy przewidzieć rozwiązanie takiej postaci: y1=(Ax+B)e−x
Liczysz pochodną: y1'=Ae−x+(−Ax−B)e−x
Podstawiasz do wyjściowego równania:
Ae−x+(−Ax−B)e−x+(Ax+B)e−x=4xe−x
Ae−x=4xe−x sprzeczność
b) próbujemy przewidzieć rozwiązanie takiej postaci: y1=(Ax2+Bx+C)e−x
Liczysz pochodną: y1'=(2Ax+B)e−x+(−Ax2+Bx+C)e−x
Podstawiasz do wyjściowego równania:
(2Ax+B)e−x+(−Ax2+Bx+C)e−x+(Ax2+Bx+C)e−x=4xe−x
(2Ax+B)e−x=4xe−x
stąd A=2, B=0, czyli y1=2x2e−x
Ostatecznie y=y0+y1=Ce−x+2x2e−x
20 cze 21:41
jula: zawsze tak trzeba robić?
20 cze 22:24
Jack:
Pewnie masz na myśli przewidywanie: oczywiście że nie zawsze tak się przewiduje

Wszystko
zależy od niejednorodności. Ogólnego schematu nie będę pisał bo trzeba zbyt dużo czasu i
miejsca... Zajrzyj np. do Krysickiego − tam jest sporo przykładów (albo do czegokolwiek, gdzie
piszą o równaniach różniczkowych)
20 cze 22:27
jula: ok dzięki jak na razie to czarna magia
20 cze 22:30
Jack:
ale ten przykład zrozumiały?
20 cze 22:31
jula: ten tak i poprzednie dwa które mi wytłumaczyłeś też, część zrobiłam tak jak ty i mi wychodziło
ale jeszcze jest parę za które nie wiem jak się zabrać
20 cze 22:34
Jack:
to przepisz je − sztuka to wiedzieć co przewidywać i wiedzieć z jakiego rodzaju równaniem ma
się do czynienia, reszta jest typowa dla wszystkich. Postaram się jakoś pomóc
20 cze 22:37
jula: y'+y=3sinx+cosx
y'+2y=6−4sin2x
y'+2y=e−2x−5sinx
y'−y+2xsinx=0
to są równania niejednorodne tak? i należy je zrobić tak jak ten przykład wyżej?
20 cze 22:41
Jack:
tak, to są niejednorodne. Wiesz jak przywidywać w nich całkę szczególną r. niejednorodnego?
20 cze 22:44
jula: wzór znam ale dokładnie nie wiem
20 cze 22:47
jula: co i jak powinno się robić po kolei
20 cze 22:48
Jack:
to wybierz sobie jakiś przykład i po kolei go rozwiązuj na forum− przejdziemy przez niego
wspólnie
20 cze 22:49
jula: weźmy ten pierwszy y'+y=3sinx+cosx
yoj= ce−∫p(x)dx= ce−x
20 cze 22:51
jula: trzeba liczyc pochodną z q(x)?
20 cze 22:54
Jack:
ok. Co będziesz przywidywała?
20 cze 22:55
Jack:
na postawie niejednorodności spróbujmy odgadnąć całkę szczególną
20 cze 22:56
jula: y1=(Asinx+Bsinx)e−x
20 cze 22:58
jula: y'1= 3cosx−sinx
20 cze 22:59
Jack:
"e" nie występuje, wiec odpowiedź bez "e" (y1=(Asinx+Bsinx)). Ale gdyby coś poszło "nie tak"
przygotuj się aby przewidywać (Ax+B)cosx+(Cx+D)sinx − czyli wielomiany stopnia o jeden
większego.
20 cze 23:02
jula: 3acosx−bsinx+3asinx+bcosx=3sinx
20 cze 23:03
Jack:
chwila... zapisz: y' + y a potem na drugiej stronie równości niejednorodność
20 cze 23:04
jula: (A+B)cosx+ (A−B)sinx=3sinx
20 cze 23:06
jula: poczekaj a co z ta 3 mam ja pisac czy nie?
20 cze 23:07
Jack:
tak, oczywiście. Zauważyłem że jedną rzecz niepoprawnie przekopiowałem od Ciebie... zaraz ją
poprawioną wstawię
20 cze 23:12
Jack:
y1=Acox + Bsinx
y1'=−Asinx+Bcosx
−Asinx+Bcosx+Acox + Bsinx=3sinx+cosx
(B−A)sinx+(B+A)cosx=3sinx+cosx
Co teraz zrobisz?
20 cze 23:13
jula: teraz przyrównuje to tak?
B−A= 3
B+A=0
20 cze 23:18
Jack:
tak
20 cze 23:19
jula: to A=3/2
20 cze 23:20
Jack:
moment...
B−A= 3
B+A=1
Widzisz czemu?
20 cze 23:24
jula: nie
20 cze 23:25
Jack:
współczynnik przy cosx z lewej strony to B+A a po prawej to 1. Skoro mamy równość to
współczynniki muszą się sobie równać.
20 cze 23:26
jula: no tak
to wtedy A będzie −1
20 cze 23:28
jula: i wynik ySN=−cosx+2sinx
20 cze 23:31
jula: wyszło identycznie jak mam w odpowiedzi
20 cze 23:32
jula: dziękuje Ci bardzo, teraz juz rozumiem
20 cze 23:37
Jack:
ciesze się − nie było mnie przez moment
21 cze 00:02
jula: przepraszam ze tak Cie męczę ale jeszcze jedno pytanie
kiedy są jednorodne a kiedy nie?
21 cze 00:15
Jack:
gdy masz człon zależny od x, to masz równanie niejednorodne
21 cze 00:20
jula: aha to już teraz wiem wszystko
dziękuje
21 cze 00:23
Jack:
21 cze 00:25