matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
obliczyć styczną
marea:
f(x)=tgx ; x=π/3
20 cze 20:07
M:
12 mar 06:20
Mei Lin:
Styczna jest postaci y−y
0
=f'(x
0
)(x−x
0
) y=f'(x
0
)(x−x
0
)+y
0
π
π
f(
)=tg(
)=
√
3
3
3
y
0
=
√
3
f(x)=tg(x)
1
f'(x)=
cos
2
(x)
π
1
f'(
)=
=4
3
(1/2)
2
π
y=4(x−
)+
√
3
3
4
y=4x−
π+p{3]
3
Powinno byc dobrze
12 mar 11:09