matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całka przez podstawienie
IluvJeanne:
Wyliczyć całkę przez podstawienie: całka: ln(4x)dx
20 cze 18:42
calc:
4x=t 4dx=dt dx=0,25dt ∫ln(4x)dx=0,25∫ln(t)dt=0,25(t ln ItI − t )+C=0,25(4x ln I4xI − 4x )+C gdzie f=ln(t) g'=1
1
f'=
g=t
t
∫lnt dt= t*lnItI−∫dt=tlnItI−t
20 cze 19:43