Przedziały monotoniczności i ekstrema
Mixer:
Jak to się rozwiazac?
20 cze 14:28
Mysz:
Dziedzina: x⊂R
Aby zbadać moniczność czyli w jakich przedziałach funkcja rośnie a w jakich maleje i obliczyć
ekstrema, trzeba obliczyć pochodną:
f'(x)=stosując wzór na pochodną ilorazu otrzymujemy f'(x) = −x2+1
rozwiązujemy nierówność −x2+1>0 i rysujemy jej wykres.
Miejsca zerowe wykresu pochodnej to ekstrema na wykresie funkcji, przedziały gdzie pochodna
jest mniejsza od zera to przedziały w których funkcja macierzysta maleje, a w których pochodna
jest większa od zera tam funkcja rośnie
Ostatecznie:
fmax=f(1)=0,5
fmin=f(−1)=−0,5
f(x)↗ gdy x⊂(−1:1)
f(x)↘ gdy x⊂(−∞;−1)⋀(1;∞)
Aby zobaczyć wykres funkcji proponuję użyć Excel.
20 cze 15:59
Mixer: Dziękuje teraz już rozumie
20 cze 20:58