Proszę o sprawdzenie
balbina: PROSZĘ o SPRAWDZENIE
Zbadać lokalne ekstrema: F(x)=e2x3−9x2+12x
F'(x)= 6x2−18x+12
delta=36
x1=1
x2=2
6(x−1)(x−2)
MAX f(1)=5
MIN f(2)=4
20 cze 13:55
Jack:
F'(x)=e2x3−9x2+12x(6x2−18x+12)
pierwiastki pochodnej: x1=1, x2=2
Lecz wartość max i min należy policzyć z F(x) a nie z F'(x)!
F(1)=....
F(2)=...
20 cze 14:25
balbina:
F(1)=e
5*0=0
F(2)=e
4*0=0
tak powinno wyglądać
20 cze 15:37
Jack:
widzisz różnicę między F(x) a F'(x)?
20 cze 15:38
balbina: Teraz dobrze

F(1)=e
5
F(2)=e
4
20 cze 15:54
Jack:
tak
20 cze 16:03
balbina: Dzięki za pomoc
20 cze 16:09