całka szczególna
jula: mam do rozwiązania takie zadanie i nie wiem jak sie za nie zabrać, co i jak robić po kolei, w
środę kolokwium i bardzo mi zależy mi na waszej pomocy
a o to zadanie
stosując metodę przewidywania znaleźć jedno z rozwiązań równania
a) y'+y=2e−3x
b) y'−2y=xex
20 cze 12:58
TPB: W Krysickim i Włodarskim (tom II) masz to wszystko b. dobrze wytłumaczone, a przykłady są
elementarne, więc zapoznanie się z tym, co w ww. książce napisano wystarczy do rozwiązania
tych zadań.
PS: Masz tam także mnóstwo zadań rozwiązane krok po kroku, dzięki tej książce przygotujesz się
do kolokwium (pod warunkiem, że zadania będą na zbliżonym poziomie).
20 cze 13:11
jula: z bardzo mi nie pomogłeś, ale dzięki
20 cze 14:19
jula: z bardzo mi nie pomogłeś, ale dzięki
20 cze 14:19
Jack:
jedno Ci rozwiążę − powiedz które chcesz.
20 cze 14:21
jula: jak mozesz to pierwsze
20 cze 14:25
Jack:
CORJ:
y'=−y
y0=Ce−x
CORN (przewidywanie):
b(x)=e−3x(Acos0 +Bsin0)
y1=Ae−3x
y1'=−3Ae−3x
Podstawiamy do wyjściowego równania:
−3Ae−3x+Ae−3x=2e−3x
−2Ae−3x=2e−3x ⇒ A=−1
Czyli y1=−e−3x
A rozwiązanie ogólne: y=y0+y1=Ce−x −e−3x
20 cze 14:33
jula: dziękuje ci bardzo dobry człowieku

juz teraz będę wiedziała jak zrobić resztę
20 cze 14:37
Jack:
20 cze 14:41