Oblicz
marek: Jak obliczyć coś takiego? Muszę "zauważyć" co mam podstawić do wzoru (a−b)2 czy mogę to jakoś
obliczyć?
√(7+4√3) − √4−2√3
19 cze 22:29
TOmek: 4√3=2ab /2
2√3=ab
a=2 , b=√3
22+2*2*√3+3
19 cze 22:31
TOmek: 2√3=2ab /2
√3=a*b
a=1 b=√3
12−2*1*√3+√32
19 cze 22:32
TOmek: √(2+√3)2 − (√1−√3)2=
|2+√3| − |1−√3|= ....
19 cze 22:37
marek: Ale wtedy wyszłoby:
(2+√3)−(1−√3)=2+√3−1+√3=1+2√3
a w odpowiedziach mam 3, wyszłoby 3 pod warunkiem, że zamiast (1−√3) wpiszę (√3−1) i z tym
mam problem. Mam zgadywać w jakiej kolejności coś wpisać czy jest na to jakaś zasada?
19 cze 22:42
Godzio: |1 − √3| = − 1 + √3
19 cze 22:52
Godzio:
Po opuszczeniu wartości bezwzględnej musisz otrzymać wyrażenie dodatnie, po prostu zmieniasz
znaki jeśli wyrażenie jest ujemne
Przykłady:
|3 − π| = − 3 + π
|√2 − 1| = √2 − 1
|√5 − 10| = − √5 + 10
19 cze 22:54
marek: dzięki
19 cze 22:59