pochodne cząstkowe i ekstrema lokalne funkcji
kamil: witam. mam problem z 2 zadaniami. jakby ktoś moglby mi rozjasnic bede wdzieczny.

problem
jest w tym ze inne mi wychodza a te nie chca...
1. obl pochodne czastkowe 1 i 2 rzedu (tu nie jestem pewien czy dobrze licze pochodna)
f(x,y)sin
2(3x+4y)
f'(x)= 2sin*cos(3x+4y) *3 −− ?
f'(y)= 2sin*cos(3x+4y) *4 − ?
f''(x)=
f''(y)=
z druga pochodna mam zagadkę.

2. wyznaczyc ekstrema lokalne funkcji
f(x,y)= x
3 + y
3 − 3xy + 1
f'(x)= 3x
2 − 3y
f'(y)= 3y
2 − 3x
f'(x)=0
f'(y)=0
tu mam problem z wyliczeniem wspolrzednych (x,y) i z tym co robic dalej?
bede bardzo wdzieczny jak mi ktoś to wytlumaczy.
pozdrawiam
19 cze 22:23
kamil: nikt nie wie ?
20 cze 00:53
kamil: może dzisiaj ktoś to ogarnie bo sam nie dam rady ?
20 cze 13:26
Jack:
1.
troszkę zapisz szwankuje:
fx'=2sin(3x+4y)*cos(3x+4y)*3
fy'=2sin(3x+4y)*cos(3x+4y)*4
Drugie pochodne to po prostu pochodne pochodnych, odpowiednio po x i po y.
2. Warunek konieczny to punkt dla którego fx'=fy'=0
x2−y=0
y2−x=0
Taki układ trzeba rozwiązać. Widać (albo i nie...) że rozwiązaniem jest (0,0) i (1,1). Są to
punkty podejrzane o ekstremum. Teraz trzeba policzyć wyznacznik macierzy Hessego w punkcie
(0,0), potem (1,1) i sprawdzić czy mamy minimum czy maximum.
20 cze 13:43
kamil: dziękuje Ci bardzo. teraz wiem, co źle robiłem. w 2. tez juz widze o co chodzi.
pozdrawiam
20 cze 14:11
Jack:
pozdrawiam!
20 cze 14:16