wyznaczyć szereg Maclaurina
Ola: Wyznaczyć szereg Maclaurina i określić jego promień zbieżności: f(x) = x/ (4x2 +3). pomóżcie
jutro egzamin!Błagam
19 cze 22:02
Ola: jak zwykle nikt nie odpowiada
19 cze 22:14
Jack:
no cóż, nie mogę znaleźć ogólnego wzoru na n−tą pochodną
19 cze 22:57
oax: Ktoś już kiedyś mądrze napisał. Większość użytkowników tego forum jest na poziomie liceum i
temu jest ta strona przede wszystkim poświęcona. Jeżeli szukasz większego prawdopodobieństwa
na to, że ktoś odpowie Ci na zadanie za studiów to chyba lepiej skorzystać z usług strony
matematyka.pl

.
19 cze 23:06
Jack:
na tym forum nie ograniczamy się do pomocy gimnazjalistom i licealistom − zawsze warto pytać
również o materiał ze studiów.
19 cze 23:09
Ola: dobra spoko, wbrew pozorom czasami wzór nie pomaga jak się czegoś nie rozumie. Poza tym jakbym
rozumiała to nie prosiłabym o pomoc,ale poradziłam sobie. p.s. warto pytać,żeby uzyskać
ironiczną odpowiedź? chyba nie warto.
19 cze 23:17
oax: Jack, nie neguje ,że nie warto sie zapytać tylko mam na myśli prawdopodobieństwo uzyskania
odpowiedzi tutaj a na forum gdzie materiał ze studiów to norma
19 cze 23:23
Jack:
to forum ma tę przewagę że ludzie udzielający podpowiedzi robią znacznie życzliwiej
19 cze 23:30
Ola: "to forum ma tę przewagę że ludzie udzielający podpowiedzi robią znacznie życzliwiej "− napisał
Jack udzielając odpowiedzi w tym samym temacie : "no cóż, nie mogę znaleźć ogólnego wzoru na
n−tą pochodną"

bardzo miła i potrzebna podpowiedź, w życiu bym nie wpadła na tak genialny
pomysł gdyby nie Ty.
19 cze 23:34
Jack:
próbuj szczęścia na forum wspomnianym przez
oax a zobaczysz o czym mówię

Poza tym
życzliwa pomoc to nie znaczy skuteczna pomoc... niestety
19 cze 23:51
Vax: | x | | 1/(4x) | | 1 | | −3 | |
| = |
| = |
| * ∑i=0n ( |
| )i |
| 4x2+3 | | 1 − (−3/4x2) | | 4x | | 4x2 | |
Pozdrawiam.
29 cze 12:35
b.: już po egzaminie, ale dla porządku zwrócę uwagę, że wypisany w poprzednim poście szereg to nie
szereg Maclaurina!
2 lip 20:28