matematykaszkolna.pl
wyznaczyć szereg Maclaurina Ola: Wyznaczyć szereg Maclaurina i określić jego promień zbieżności: f(x) = x/ (4x2 +3). pomóżcie jutro egzamin!Błagam
19 cze 22:02
Ola: jak zwykle nikt nie odpowiadaemotka
19 cze 22:14
Jack: no cóż, nie mogę znaleźć ogólnego wzoru na n−tą pochodną
19 cze 22:57
oax: Ktoś już kiedyś mądrze napisał. Większość użytkowników tego forum jest na poziomie liceum i temu jest ta strona przede wszystkim poświęcona. Jeżeli szukasz większego prawdopodobieństwa na to, że ktoś odpowie Ci na zadanie za studiów to chyba lepiej skorzystać z usług strony matematyka.pl emotka.
19 cze 23:06
Jack: na tym forum nie ograniczamy się do pomocy gimnazjalistom i licealistom − zawsze warto pytać również o materiał ze studiów.
19 cze 23:09
Ola: dobra spoko, wbrew pozorom czasami wzór nie pomaga jak się czegoś nie rozumie. Poza tym jakbym rozumiała to nie prosiłabym o pomoc,ale poradziłam sobie. p.s. warto pytać,żeby uzyskać ironiczną odpowiedź? chyba nie warto.
19 cze 23:17
oax: Jack, nie neguje ,że nie warto sie zapytać tylko mam na myśli prawdopodobieństwo uzyskania odpowiedzi tutaj a na forum gdzie materiał ze studiów to norma
19 cze 23:23
Jack: to forum ma tę przewagę że ludzie udzielający podpowiedzi robią znacznie życzliwiej emotka
19 cze 23:30
Ola: "to forum ma tę przewagę że ludzie udzielający podpowiedzi robią znacznie życzliwiej "− napisał Jack udzielając odpowiedzi w tym samym temacie : "no cóż, nie mogę znaleźć ogólnego wzoru na n−tą pochodną" bardzo miła i potrzebna podpowiedź, w życiu bym nie wpadła na tak genialny pomysł gdyby nie Ty.
19 cze 23:34
Jack: próbuj szczęścia na forum wspomnianym przez oax a zobaczysz o czym mówię emotka Poza tym życzliwa pomoc to nie znaczy skuteczna pomoc... niestety
19 cze 23:51
Vax:
x 1/(4x) 1 −3 

=

=

* ∑i=0n (

)i
4x2+3 1 − (−3/4x2) 4x 4x2 
Pozdrawiam.
29 cze 12:35
b.: już po egzaminie, ale dla porządku zwrócę uwagę, że wypisany w poprzednim poście szereg to nie szereg Maclaurina!
2 lip 20:28