zastosowanie rachunku różniczkowego
Ada: Na płaszczyźnie x+y+z=0 znaleźć punkt C którego kwadrat odległości od punktu A (1,2,3) jest
najmniejszy.Wykorzystać metodę rachunku różniczkowego. Proszę o pomoc, czy należy policzyć
pochodne cząstkowe i przyrównać je do zera? :<
19 cze 22:00
Ola: jeśli oczekujesz konstruktywnej odpowiedzi zmień forum.
19 cze 23:20
AS: Ekstrema funkcji wielu zmiennych
Dana jest funkcja z = f(x,y)
Warunek konieczny ekstremum w punkcie P(xo,yo)
f ’x (xo,yo) = 0 i f ’y (xo,yo) = 0
Warunek wystarczający
1. f’x(xo,yo) = 0 i f’y(xo,yo) = 0
2. W(xo,yo) = f ’xx(xo,yo)*f ’yy(xo,yo) – [f ’xy(xo,yo)]2 > 0
przy czym
gdy f ’xx(xo,yo) < 0 w punkcie (xo,yo) maksimum lokalne
gdy f ’xx(xo,yo) > 0 w punkcie (xo,yo) minimum lokalne
Jeśli W(xo,yo) = 0 przypadek wątpliwy,badać osobno
Jeśli W(xo,yo) < 0 w punkcie (xo,yo) brak ekstremum
Zbadać należy funkcję
f1(x,y,z) = (x − 1)2 + (y − 2)2 + (z − 3)2 z warunkiem x + y + z = 0
Z danego warunku mamy z = −x − y wstawiam do funkcji f1
f(x,y) = (x − 1)2 + (y − 2)2 + (−x − y − 3)2
Wyznaczam warunek konieczny
f'x = 2*(x − 1) + 2*(−x − y − 3)*(−1) = 0
f'y = 2*(y − 2) + 2*(−x − y − 3)*(−1) = 0
Po uporządkowaniu
2*x + y = −2
x + 2*y = −1 Rozwiązaniem: x = −1 , y = 0 , z = 1
Szukany punkt P(−1,0,1)
Warunek wystarczający proszę samemu sprawdzić
20 cze 12:44