dla masterów
LOL: układ 3 równań
niewiadome to x0, y0 i z0.
( (x1 − x0)2 + (y1 − y0)2 + (z1 − z0)2 = r2
{ (x2 − x0)2 + (y2 − y0)2 + (z2 − z0)2 = r2
( (x3 − x0)2 + (y3 − y0)2 + (z3 − z0)2 = r2
19 cze 17:19
Michal: dobrze to przepisałes
19 cze 19:02
LOL:

dobrze, są 3 wyniki, wyobraź se dwie sklejone bańki mydlane, na okręgu w środku są 3 punkty.
Promień jest znany
1. potrzebuję współrzędne środka okręgu, R da się wyliczyć z wzoru na R okręgu opisanego.
2. potrzebuję współrzędne środka S sfery i S' sfery' jeśli podane jest R
sf,sf' > R, jak będzie
R
sf < R to taka sfera nie "oprze" się na tych punktach.
widzi to ktoś jakoś czy nie ? cudotwórca dostanie nagrodę...
19 cze 20:38
LOL:
zad 1.znane wsp. xyz 3 punktów szukane: wsp. środka okręgu opisanego na trójkącie
zad 2*. znane wsp. xyz 3 punktów i R sfer szukane: 2 środki sfer
19 cze 20:42