matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica
Tomek.Noah:
Oblicz granice
n
2
+2
a
n
=(
)
n
2
2n
2
+1
−2
robie tak ze =(2+
)
n
2
ale jak przeksztalcam za nic nie moze mi wyjsc wynik jak w
n
2
+2
ksiazce ktos pomoze?
19 cze 17:09
Tomek.Noah:
Ponawiam
20 cze 12:24
Jack:
n
2
+2
2n
2
+1−n
2
+1
2n
2
+1
−n
2
+1
=
=
+
2n
2
+1
2n
2
+1
2n
2
+1
2n
2
+1
−n
2
+1
=1+
2n
2
+1
20 cze 12:33
Tomek.Noah:
haha dzieki
Jack
tego wlasnie mi brakowalo
20 cze 12:48