rg
km: siema, czy (Δz)/(Δy) , gdzie z=(2x)2y wynosi 4x2yln|2x| czy 4xyln|2x| albo moze jakos
inaczej?
19 cze 15:26
Tomek.Noah: nie wiem czy dorbze ci podopowiem ale z tego co widze masz liczyc pochodna po y a wiec x
traktujesz jako liczbe ona jest stala
19 cze 15:29
km: y jest stala a x jako liczba
19 cze 15:32
Tomek.Noah: mi si wydaje ze to jest wynik 4x2yln2x
19 cze 15:38
Tomek.Noah: bo mamy [(2x)
2]
y
(2x)
2=a czyli a
y
| Δz | |
| =(2x)2yln2x2=(4x)2yln2x |
| Δy | |
19 cze 15:39
Tomek.Noah: czyli wariant pierwzy ktor podales ale nawiasy musza byc miedzy 4 a x
19 cze 15:40
Tomek.Noah: y nie jest stala bo liczysz pochodna po y a nie x wiec x jst liczba
19 cze 15:41
km: czyli y jest jako niewiadoma i po niej liczymy?
19 cze 15:43
19 cze 15:46
Tomek.Noah: tak
19 cze 15:46