PROblem
TOmek: Jak najłatwiej znalezć rozwiązania równania |x2−5x+3|=3
19 cze 15:08
TOmek: juz wiem
19 cze 15:09
TOmek: jednak nie wiem ; p
19 cze 15:17
Tomek.Noah: to co w module rowne jest 3 lub to co w module ronwe jest −3
19 cze 15:19
TOmek: |x
2−5x+3|=3 v |x
2−5x+3|=−3
x
2−5x=0 x
2−5x+6=0
x(x−5)=0 x=2 v x=3
dzieki
19 cze 15:23
19 cze 15:24
Tomek.Noah: no wlasnie zapomniales dziedziny zauwaz ze funkcja ta ma Δ>0 wiec przyjmuje ujemne wartosci jak
i dodatnie

wiec link ktory podales jest wlasnie tego typu rozwiazan
19 cze 15:27
Łukasz: Wszystkie długopisy mi nie działają

Rozpatrzmy przypadki:
1. x
2−5x+3>=0 ==> x(x−5) = 0 ===>< x=0 ⋁ x=5. Sprawdzamy czy dla tych wartości to pierwsze
jest >0.
2. x
2−5x+3<0 ==> x
2−5x+6=0 ==> (x−3)(x−2)=0 ==> x=3 lub x=2. Sprawdzamy czy dla tych wartości
założenie jest prawdziwe.
Jeśli wychodzi prawda to są to rozwiązania.
Nie ma sensu bawić się tutaj w gotowe przydziały, bo delta x
2−5x+3 jest niewymierna.
Rozw: x=0 lub x=5 lub x=3 lub x=2
19 cze 20:52