PROblem
TOmek: Znajdź taką wartość parametru m, aby największa wartość funkcji f(x)=−x
2+mx+m była najmniejsza
z możliwych.
− − − − −− − −− − −
no to jade:
| | −Δ | | −(m2+4m) | | (m2+4m) | |
yw= |
| = |
| = |
| |
| | 4a | | −4 | | 4 | |
| (m2+4m) | |
| tworzymy z tego nową funkcje: |
| 4 | |
na bank do tego momentu jest dobrze, ale teraz jednego nie czaje, dlaczego teraz musimy wziąc
x
w a nie y
w
?
19 cze 14:29
ICSP: pytaja o to jaka jest najmniejsza wartość funkcji czy kiedy jest ona przyjmowana?
19 cze 14:33
TOmek: nie wiem
19 cze 14:37
TOmek: "kiedy jest ona przyjmowana" tak?
19 cze 14:39
Godzio:
f(m) − to jest wartość funkcji, a jest ona najmniejsza dla konkretnego argumentu jakim jest "m"
czyli xw, a nie dla wartości.
19 cze 14:43
TOmek: ok rozumiem, dzieki
2.Naszkicuj wykres funkcji a) f(x)=x2−3|x|+2
moje pytanko jest jak to zrobic, by było najłatwiej? Rozpatrywać na 2 warunki to za długo, na
bank jest jakis łatwy sposób.
19 cze 14:45
TOmek:
19 cze 15:13
Godzio:
Narysuj wykres x
2 − 3x + 2 i odbij prawą część wykresu na lewą [ to jest symetria częściowa
względem OY, f(|x|) ]
Zauważ że tą funkcję można zapisać: f(x) = |x|
2 − 3|x| + 2
19 cze 16:26
TOmek: dzieki
19 cze 16:41