Czy ktoś potrafi rozwiązać to równanie różniczkowe?
Piotr: y' = 4*e0,8x−0,5*y
19 cze 11:06
Andrzej: najpierw równanie jednorodne,
y' + 0.5y = 0
stąd całka ogólna y = Ce
−0.5x
teraz równanie niejednorodne, metoda przewidywań
przewidujemy rozwiązanie postaci y = m*e
0.8x
teraz y' = 0.8m*e
0.8x
| | 40 | |
i wstawiając do początkowego równania obliczamy że m = |
| |
| | 13 | |
| | 40 | |
a zatem rozwiązaniem równania jest y = |
| e0.8x + Ce−0.5x |
| | 13 | |
19 cze 11:59
Piotr: Dziękuję! Parę lat temu przerabiałem metody rozwiązywania równań różniczkowych, ale zdążyłem
zapomnieć.
19 cze 12:16