Ciąg arytmetyczny
Freeq: | | 1 | | 1 | |
Dla pewnej dodatniej wartości x liczby |
| , √3, |
| w podanej |
| | √3 + √x | | √3−√x | |
kolejności są początkowymi wyrazami nieskończonego ciągu arytmetycznego (an). Oblicz a
10
18 cze 23:24
M4ciek:
| | 1 | | 1 | |
2*(√3)2 = |
| + |
|
|
| | √3 +√x | | √3 − √x | |
Wylicz x.
Następnie :
a
2 − a
1 = r
a
10 = a
1 + 9r
18 cze 23:29
M4ciek:
Chochlik :
2*√3 = ...
18 cze 23:30
Freeq: To pierwsze równanie co podałeś dotyczy ciągu geometrycznego, a mi chodzi o arytmetyczny.
Wyliczyłem właśnie x, ale wtedy r wyszło poniżej zera, czyli √−2, ale licząc dalej wyszło mi
a10 równe √3 − 10√2
18 cze 23:32
Freeq: sory −√2
18 cze 23:33
M4ciek:
Nie wydaje mi się

Ciąg arytmetyczny (a,b,c) : 2b = a + c
Ciąg geometryczny (a,b,c) : b
2 = a * c
| | 1 | | 1 | |
2*√3 = |
| + |
|
|
| | √3 + √x | | √3 − √x | |
| | √3 − √x + √3 + √x | |
2√3 = |
|
|
| | (√3 + √x)*(√3 − √x) | |
x = 2
19 cze 00:00
Eta:
19 cze 00:02
M4ciek:
O
Eta nie śpisz

?
19 cze 00:03
Freeq: O właśnie patrząc dalej w obliczenia zobaczyłem swój wielki błąd, dzięki wielkie za pomoc.
19 cze 00:13