Odległość punktu od wierzchołka w tójkącie równobocznym
Freeq: W trójkącie równobocznym ABC punkt M należy do boku AB. Odległość punktu M od boków BC i AC
jest odpowiednio równa 10 i 5. Oblicz odległość punktu M od wierzchołka C
18 cze 23:19
Eta:
| | 5 | | 1 | |
ΔAMF ~ ΔBME w skali k= |
| = |
|
|
| | 10 | | 2 | |
|AB|= 3x= 10
√3
| | 5√3 | | 25√3 | |
|FC|= 10√3− |
| = |
|
|
| | 3 | | 3 | |
z tw. Pitagorasa w ΔMFC
d
2= 5
2+ |FC|
2
| | 625 | | 75+625 | | 700 | |
d2= 25+ |
| = |
| = |
|
|
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| | √700 | | 10√7 | | 10√21 | |
d= |
| = |
| = |
| |
| | √3 | | √3 | | 3 | |
19 cze 00:31