pomocy .......... funkcja liniowa
karola: zad1 wyznacz wzor funkcji liniowej przechodzej prze punkty A=(3;−2) B=?(6;0)
zad 2 napisz wzorfunkcji, ktorej wykres jest prostopadly do wykresu funkcji f(x)= −u[2}{3}
18 cze 23:17
karola: zad 2 napisz wzorfunkcji, ktorej wykres jest prostopadly do wykresu funkcji f(x)= −23
x i przechodzi przez punktA=(−4;1)
18 cze 23:18
dero2005:
zad 1)
| | yB−yA | | 0+2 | | 2 | |
a = |
| = |
| = |
|
|
| | xB−xA | | 6−3 | | 3 | |
y = a(x−x
A)+y
A =
23(x−3)−2 =
23x−4
zad 2)
| | −1 | |
a = |
| = 32 → warunek prostopadłości
|
| | −23 | |
y = a(x−x
A)+y
A =
32(x+4)+1 =
32x + 7
19 cze 10:48