całki
Gosia: Jak rozwiązać taką całkę:
18 cze 20:09
Grześ: Podpowiem: Jak najszybciej
18 cze 20:40
Grześ: Dobra, a teraz na poważnie, rozbijamy na dwie całki:
| | 8 | | x2 | |
∫ |
| dx − ∫ |
| dx = |
| | x2+4 | | 4 | |
2. całkę policzysz napewno ( myslę)

A pierwsza:
..
x=2t
dx=2 dt, czyli:
| | 4 | |
... = |
| dt = .... ( z arctg skorzystaj  ) |
| | t2+1) | |
18 cze 20:45
Gosia: nie mam pojęcia skąd się wziął ten mainownik w pierwszej całce:(
18 cze 22:23
Gosia: mianownik
18 cze 22:24
Dawid: Ja to obliczyłem tak, ale nie wiem czy dobrze
| | 8 | | x2 | | dx | | 1 | | 1 | | x | |
∫ |
| dx − ∫ |
| = 8∫ |
| − |
| ∫x2 dx= 8* |
| arctg |
| − |
| | x2+4 | | 4 | | x2+22 | | 4 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | x3 | | x | | 1 | |
|
| * |
| +C = 4arctg |
| − |
| x3 |
| | 4 | | 3 | | 2 | | 12 | |
19 cze 11:46
Grześ: Dobrze zrobiłeś, tylko ja nie skorzystałem z gotowego wzoru, co Ty uczyniłeś

Raczej powinno się w liczeniu całek liczyć wszystko samemu, bo nie spamiętasz tych wzorów, jak
nie bedziesz miał do dyspozycji tabelki
19 cze 12:59