Godzio lub romanoo pomocy
sizas: zad.2 Narysuj załamanie światła dla środków woda−szkło wiedzac że współczynniki ośrodków
wynoszą odpowiednio n1=1,33, n2=1,45
zad.3 Oblicz kąt załamania w sytuacji gdy światło pada z wody do powietrza pod kątem 30 stopni
wiedzac ze współczynniki wynoszą odp. n1=1,33, n2=1
18 cze 19:08
Hwdtel i x3 i Zen64:
Zad3
| | n1 | |
β=arcsin |
| sinαo :α=30o czyli
|
| | n2 | |
| | 180o | |
β[o]= |
| [ x+x36+3x540+5x7112+35x91152+63x112816+...]
|
| | π | |
| | n1 | | απ | |
gdzie x = |
| ∑[(−1)n−1( |
| ]:(2n−1)!
|
| | n2 | | 180o | |
Obliczenia wykonaj sam(a)
19 cze 10:16