całka,całeczka
poli: witam
wytlumaczy mi ktos jak rozwiazuje sie taka calke ∫sin2xdx
18 cze 16:37
Jack:
przez częsci:
f(x)=sinx f'(x)=cosx
g'(x)=sinx g(x)=−cosx
(*)=−sinxcosx+∫cos
2xdx=−
12sinx + ∫1dx −∫sin
2xdx
stąd
∫sin
2xdx=−
12sinx + ∫1dx −∫sin
2xdx
2∫sin
2xdx=−
12sinx + x +c
18 cze 16:41
Bogdan:
| | 1 | | 1 | |
Można też zastosować zastosować zależność: sin2x = |
| − |
| cos2x |
| | 2 | | 2 | |
18 cze 16:56
korzonekk: Dokładnie najlepiej zapamiętać dwa wzorki:
∫sin2x=(1−cos2x)/2
∫cos2x=(1+cos2x)/2
a wtedy wychodzi Ci w zadaniu 1/2x − 1/4cos2x
18 cze 19:18