pole i płaszczyzna
mirek: Oblicz pole trójkąta o wierzchołkach A(2,−2,1), B(1,2,3), C(2,1,−1) i znajdź równanie
płaszczyzny przechodzącej przez te punkty.
Wyszło mi tak:
Pole = 1/2 * √209
Równianie płaszczyzny = −14x −2y −3z +27 = 0
Czy to są dobre wyniki?
18 cze 16:27
Hwdtel i x3 i Zen64:
Wynik P=12√209−woła o pomstę do nieba
Natomiast gdy do równania płaszczyzny podstawiam A,B,C to się zgadza
19 cze 09:23
AS: Wyniki poprawne
Równanie płaszczyzny lepiej przedstawiać w postaci
14x + 2y + 3z − 27 = 0
19 cze 10:08
Kuba Kulas:
P=12√(|a|b|)2−(aob)2
→ →
gdzie a i b dwa unormowane wektory wychodzące z jednego punktu(AlubBlubC),
czyli wynik matematycznie faktycznie poprawny we wszystkich trzech przypadkach
19 cze 11:00
ŁÓŁ: kto znajdzie xyz środek okręgu opisanego na tym trójkącie ??
19 cze 11:34
AS: Sposób 1
| | a*b*c | |
Znaleźć promień R = |
| |
| | 4*P | |
Rozwiązać układ 3 równań
(xo − xi)
2 + (yo − yi)
2 + (zo − zi)
2 = R
2 , i = 1,2,3
Metoda uciążliwa i długa,dlatego nie wskazana
Sposób 2
Wyznaczyć współrzędne środka AB i określić równanie prostej p1
prostopadłej do boku AB i przechodzącej przez środek boku AB.
Wyznaczyć współrzędne środka AC i określić równanie prostej p2
prostopadłej do boku AC i przechodzącej przez środek boku AC.
Określić punkt przecięcia prostych p1 i p2.
19 cze 12:00
AS: Dopisek do zad.2
Równania prostych oczywiście w płaszczyźnie trójkąta.
19 cze 12:32
ŁÓŁ: jak się określa równanie prostej prostopadłej i jeszcze skierowanej w ten punkt ?
19 cze 12:38
19 cze 12:40
ŁÓŁ: ale to jest 2D

jak to rozpisać w 3D ?
19 cze 13:01
Kuba Kulas:
| ⎧ | −4x+4y+2z+9=−2x−4y−6z+14=−4x−2y+2z+6 | |
| ⎩ | 14x+2y+3z−27=0 |
|
i to trzeba porachować! Miłej zabawy
19 cze 16:07
LOL: a mi potrzeba cos takiego
kto policzy
układ 3 równań
niewiadome to x0, y0 i z0.
( (x1 − x0)2 + (y1 − y0)2 + (z1 − z0)2 = r2
{ (x2 − x0)2 + (y2 − y0)2 + (z2 − z0)2 = r2
( (x3 − x0)2 + (y3 − y0)2 + (z3 − z0)2 = r2
19 cze 18:01
AS: Moje propozycje do metody 2.
Rozważam trójkąt ABC.
1. Wykonać rzut prostopadły punktu C na AB.Wynikiem punkt C1
2. Wyznaczyć środek boku AB.Wynikiem S1
3. Przez S1 poprowadzić prostą równoległą do CC1.Wynikiem:równanie prostej CC1
4. Powtórzyć 1 − 3 dla punktu B
5 Znaleźć punkt przecięcia uzyskanych prostych.
19 cze 18:39
LOL: nic nie zrobisz tą metodą bo do boku trójkąta możesz mieć co najwyżej równanie płaszczyzny
prostopadłej do tego boku a na tym się nie znam w 2D owszem zrobię a w 3D nie wiem ! jak
możesz to mi pierwszą metodą wyprowadź w wzóry na xyz
s prosze
19 cze 21:08