a to druga całka
Marta:
18 cze 13:48
Bogdan:
A tak nie byłoby łatwiej napisać?:
18 cze 13:56
Marta: tak wiem,że łatwiej
18 cze 13:59
Bogdan:

ewentualnie tak
18 cze 14:04
Vax: | | x | | 1 | | 2x | | 1 | |
∫35 |
| dx = |
| ∫35 |
| dx = |
| ln(x2−4)+C |
| | x2−4 | | 2 | | x2−4 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 21 | |
I po podstawieniu otrzymujesz |
| ln(21) − |
| ln(5) = |
| ln( |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 5 | |
Pozdrawiam.
18 cze 14:12
Bogdan:
Vax − wiem, że jesteś młody i bardzo zdolny, ale pisząc pełne rozwiązanie odrabiasz za
za naszą artystkę
Martę lekcję, w ten sposób Marta nie nauczy się niczego. Uważam,
| | f'(x | |
że korzystniej byłoby tutaj wskazać na zależność: ∫ |
| dx = ln|f(x)| + C. |
| | f(x) | |
Również pozdrawiam
18 cze 14:21
Vax: Rozumiem, w takim razie na przyszłość postaram się nie dawać pełnych rozwiązań
18 cze 14:26
Bogdan:
a jeśli nie pamiętamy tej zależności, to można zastosować podstawienie: x2 − 1 = t
18 cze 14:27
Bogdan:
Dziękuję Vax
18 cze 14:28
Marta: Vax dziękuje za rozwiązanie zadanka

A co do tej artystki to ukończyłam liceum artystyczne

Pozdrawiam
18 cze 15:12