funkcje zespolone zmiennej zespolonej
matma: Witam. Czy jest tutaj na forum osoba, która jest mi w stanie pomóc z zadaniami z działu:
funkcje zespolone zmiennej zespolonej (całka funkcji zespolonej, tw. Cauchy−Riemanna,
holomorficzność funkcji) itd.
18 cze 12:22
Jack:
dajesz, spróbujemy
18 cze 12:40
matma: Pierwsze lepsze zadanie:
Wykazać, że:
ez=1 ⇔z=2kπj, k∊ℤ
18 cze 13:17
Jack:
(→)
Niech z=x+jy x,y∊ℛ
ez=1⇒ ex*eiy=ex(cosy+jsiny)=excosy+jexsiny=1
Zatem excosy=1 oraz exsiny=0. Rozwiązaniem tego jest y=2kπ, x=0. Czyli z=2kπj.
(z drugiego równania wynika, ze y=nπ lecz z pierwszego, że cosy>0 więc trzeba brać co drugie n,
czyli n=2k. Wówczas x=0.)
(←)
Zał. że z=2kπj. Wówczas ez=e2kπj=(cos2kπ+jsin2kπ)=1 (ponieważ cos2kπ=1 oraz sin2kπ=0)
□
18 cze 13:43
matma: Super, dzięki. Udało mi się znaleść podobne zadanie i zrobiłem analogicznie tak jak w książce.
Był wykorzystany fakt, że: Logz=ln|z|+jargz+2kπj. Po wyznaczeniu wszystkiego co potrzeba
z=2kπj
Zrobiłem już parę zadań sam ale myślę nad tym:
Wykazać, że:
cosiz=coshz
18 cze 14:15
Jack:
| | eiz+e−iz | |
wiesz pewnie jak się rozpisuje cos z (z tw. Eulera): cos z= |
| .
|
| | 2 | |
| | ex+e−x | |
Natomiast cosh x= |
| . Widać, więc że coshz=cos z. Nie wiem gdzie tu |
| | 2 | |
trudność... Może w zastosowaniu tw. Eulera? Ale to już zostawiam dla Ciebie
18 cze 14:21
matma: Dzięki za kolejne wyjaśnienie.
Wcześniej tak zrobiłem ale uznałem, że to nie jest dowód

To może jeszcze coś takiego:
Wykazać, że:
sinz=0⇔z=kπ
18 cze 14:26
Jack:
| | eiz−e−iz | |
(→) podobnie korzystamy z tw. Eulera: sin z= |
|
|
| | 2i | |
e
iz−e
−iz=0
e
iz−e
−iz=cos z+isinz − (cosz−isinz)=2isinz=0
sinz=0
z=kπ, k∊ℤ
(←) proste podstawienie i własności sin kπ.
18 cze 14:34
matma: Wykaż, że: sinhz=0 ⇔ z=kπj
z tw. Eulera:
0=e
z−e
−z
0=e
xcosy+e
xjsiny−(e
xcosy−e
xjsiny)
0=2e
xjsiny
0=jsiny
Jack

Dobrze? Co dalej?
18 cze 16:38
Jack:
Dobrze. Teraz podziel przez j obie strony i wyznacz y∊R dla którego siny=0
18 cze 16:42
matma: siny=0 ⇔ y=kπ
Imz = kπj
Takie coś?
Za chwilę wrzucę zadanie na sprawdzenie czy f. jest holomorficzna częściowo rozwiązane i
zapytam co dalej
18 cze 16:49
Jack:
no to wykazałaś w jedną stronę. Teraz podstaw z=kπj do sinh z i w prosty sposób otrzymasz 0.
Teraz takie równanie: lm z = kπj ?
18 cze 16:53
matma: Zbadać istnienie pochodnej funkcji f(z) oraz obliczyć f'(z0). Czy funkcja jest holomorficzna
w p. z0 ?
f(z)=2z−z2
Niech z=x+jy
f(z)=2(x+jy)−(x+jy)2
f(z)=2x+2jy−x2−2xjy−y2
Rez=2x−x2−y2
Imz=2y−2xy
Teraz muszę policzyć pochodne cząstkowe z tw. Cauchy−Riemanna tak?
18 cze 16:59
matma: Rez oznacza, że biorę część rzeczywistą z funkcji f(z) a Imz, że biorę część urojoną.
18 cze 17:00
matma: Błąd: f(z)= 2x+2jy−x2−2xjy+y2
Rez=2x−x2+y2
Imz=2y−2xy
18 cze 17:04
Jack:
dokładnie tak. Proponuję takie oznaczenia: Re z=u(x,y), Im z=v(x,y)
| | ϱu | | ϱv | | ϱu | | ϱu | |
Musisz sprawdzić, czy |
| = |
| oraz |
| =− |
| |
| | ϱx | | ϱy | | ϱy | | ϱx | |
18 cze 17:05
Jack:
muszę uciekać − owocnych dociekań
18 cze 17:06
matma: Ok mam to
Są równe.
Są równe.
18 cze 17:07
matma: Ok dzięki wielkie za pomoc
18 cze 17:07