Mam problem
Kasia: napisz wzór funkcji liniowej której wykres funkcji tworzy z osią X kąt α 45, i przechodzi przez
punkt A ( −2, 1).
jak ktoś chociaż trochę wie jak to zrobić to proszę o pomoc . z góry dziękuje
18 cze 11:49
ICSP: prosta ma równanie: y = ax + b
z podstawowego wzoru:
a = tgα
gdzie α jest kątem nachylenia tej prostej do osi OX. Poradzisz już sobie teraz?
18 cze 11:50
Kasia: no postaram się

dziękuję bardzo

a mi wyszło !
a jak b wyliczyć
18 cze 11:57
ICSP: A(−2;1)
A(x;y)
teraz odczytuję że x = −2 oraz y = 1 i podstawiam to do wzoru funkcji w miejsce x oraz y
odpowiednio.
18 cze 11:59
Kasia: dzięki wielkie
18 cze 12:02